Säkerheten ifrågasätts på skjutbana

Dela denna artikel

ÄNGELHOLM Publicerad 19 februari 2009 kl. 08:53 Uppdaterad 19 februari 2009 kl. 09:40
  • När gevärsskyttebanan i Kronoskogen invigdes i september 1950 kallades den för "en av de trivsammaste och bästa banorna i landet" av de inbjudna gästerna. I dag ifrågasätts säkerheten vid banan eftersom en promenadstig går rakt igenom området.MATS ROSLUND 

  • I snart 50 år har gevärskyttarna i Ängelholms Skytteförening tömt sina magasin på skjutbanan i Kronoskogen. Men säkerheten på den gamla banan ifrågasätts när allt fler ängelholmare söker sig till skogen för rekreation.MATS ROSLUND 

  • I området kring gevärsskyttebanan finns gott om populära stigar. Men till skillnad från pistolskyttebanan intill finns här inget skyddande staket. I stället är varningsskyltarna desto fler.MATS ROSLUND 

  • Ett populärt promenadstråk för att komma till bland annat badet i Sibirien och fågelreservatet går rakt igenom skjutbanan.MATS ROSLUND 

  • Två bommar med varningstexter ska hindra motionärer och flanörer från att hamna i skottlinjen när skjutning pågår.MATS ROSLUND 

Stäng den gamla gevärsskyttebanan i Sibirienskogen och bygg i stället ett nytt skyttecentrum där pangandet inte stör.

Det föreslår Ingmar Karlsson (M) i en motion till fullmäktige. Han är bland annat ersättare i kommunfullmäktige, före detta hemvärnschef och gammal pistolskytt.

Med egna erfarenheter från både Örkelljunga och Kinna, där olika typer av skytte har samlats på ett ställe, upptäckte han saker på hemmaplan.

— Ja, detta inspirerade mig att titta på Ängelholm. Bakgrunden är att jag varit hemvärnschef här och då fick vi skjuta på gevärsskyttebanan. Men det är inte bra att det går en promenadstig mellan skjutvallen och skjutbanan, säger han.

— Därför borde den läggas ner. Jag tycker inte att den ligger bra där och Kronoskogen är ju ändå ett rekreationsområde. Visserligen måste de ansvariga stänga av området med bommar på båda sidor när det är skjutning, men folk hittar andra vägar så ur säkerhetssynpunkt är det inte bra, säger han.

Enligt Ingmar Karlsson har det också förekommit klagomål från boende på Södra Utmarken i samband med att det skjutits med kraftig kaliber på pistolbanan intill bilvägen. Gevärsskyttebanan ligger några hundra meter norrut i skogen och används bara på sommarhalvåret då medlemmarna i Ängelholms skytteförening skjuter med bland annat mausergevär på banan som invigdes för snart 50 år sedan.

I Kinna har kommunen satsat på ett solfjäderformat skyttecentrum. I Örkelljunga har man valt en modell där skjutbanorna ligger intill varandra.

— Min tanke är att man undersöker möjligheten att projektera för ett skyttecentrum. Där skulle man kunna samla gevär och grovkalibriga pistoler och skjuta utan störningar. Pistolskyttebanan kan mycket väl fortsätta där den är med tanke på hur välskött den är, men den störande delen, när det skjuts med kraftig ammunition, skulle kunna flyttas till ett skyttecentrum. Så slipper man klagomålen kring det, säger han.

Har du några idéer om var ett skyttecentrum kan placeras?

— Nej, jag vill inte ha någon förutfattad mening om det.

Lars Wallin

Textförstoring

Kommentarer

Ängelholm

Huvudnyheter