Här susar en svensk mästare förbi

Dela denna artikel

Åstorp Publicerad 10 juli 2010 kl. 00:00 Uppdaterad 10 juli 2010 kl. 20:06
  • Frihetskänslan är det som tar Petter Eiring framåt. 11-12 september anordnar Åstorps Cykelklubb Götalandsmästerskapen på landsväg.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Eftersom man cyklar ensam eller i par i tempoloppen är det viktigt att varenda detalj är strömlinjeformad. I linjeloppen där det finns fler som kan ta vinden läggs mindre vikt det aerodynamiska detaljerna.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Petter Eiring använder vinden som stöd när han tar en kurva utanför Saxtorp.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Petter Eiring nyligen hemkommen från veteran-SM i Järvsö i Hälsingland. En tävling han lämnade med en guldmedalj i partempo-loppet och en silvermedalj i det individuella.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Handbromsarna som sitter på de yttre handtagen används så lite som möjligt i tempolopp.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Petter Eiring på sin aerodynamiska cykel som är värd 50 000-100 000 kronor.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Petter Eiring satte igång med cykelsporten efter att han börjat cykla de två milen från Bjärred till jobbet i Malmö.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Petter Eiring cyklar även utanför tävlingar. Tidigare i sommar cyklade han 17 mil tillsammans med en vän till Österlen.HD/NST Niklas Gustavsson

Samtidigt som Tour de France-cyklisterna kämpar i bergsetapperna hörs på en landsväg i Skåne ett ljud som ett snabbt snurrande propellerblad av kartong. Det kommer från Petter Eirings cykel. Han och Åstorps Cykelklubb vann två guld och ett silver i veteran-SM.

En röd Honda-motorcykel på 600 kubik drar förbi. Vid vägkanten står nu Petter Eiring med sin cykel anpassad för tempolopp. Innanför ramen är bakhjulet täckt av en glasfiberplatta. Från det mellanrummet uppstår turbulensens ljud. På huvudet har Petter Eiring en hjälm som ser ut som om den tryckts bakåt av vindmotståndet.

– När jag cyklar tänker jag ofta på nästa tävling, men jag bearbetar även jobbiga saker. Jag är en kontorsråtta och det här blir ett sätt att hämta styrka, säger Petter Eiring som tilll vardags är stadsarkitekt i Lomma.

I ungdomen testade han sportcykling, men det gick sådär och han hade inte tålamod att träna för att bli bättre. Cyklingsintresset föddes senare. När Petter Eiring fick nytt jobb började han cykla de två milen till arbetet.

– Det blev ett sätt att färdas miljövänligt och dessutom få gratis träning. Sen blev jag starkare och cyklingen blev roligare, och så småningom gick jag med i en klubb, säger han.

Att tävla började 45-åringen med först som veteran.

I Åstorps Cykelklubb hamnade han efter att ha varit på träningsläger i Klitterbyn. Där träffade han medlemmar från Åstorp. Så småningom hittade Petter Eiring sin gren, i tempoloppet kunde han utnyttja kroppen maximalt. Världsmästaren i tempocykling, Fabian Cancellara från Schweiz, har samma kroppssvikt som Petter Eiring: 80 kilo. De som är bäst i bergen väger ofta kring 60 kilo. Cyklarna är betydligt lättare, Petter Eirings väger bara sju kilo, en vanlig herrcykel väger ungefär det dubbla.

I veteran-SM:s individuella tempolopp tog Petter Eirings klubbkompis Jonas Gartman guldet, själv kom han tvåa.

– Åstorps cykelklubb är bra, de satsar på sina cyklister, vi åker runt i Sverige och tävlar nästan varje helg, säger han.

Tillsammans tog de två cyklisterna guldet i partempo till Åstorp. I fem mil turades de om med att ligga först och ta det största luftmotståndet. Bromsarna använde de bara i de hårdaste kurvorna.

Tomas Malmberg

Textförstoring

Kommentarer

Trafikolycka på gamla E4 Bil voltade öster om Örkelljunga.

Åstorp

Huvudnyheter