Höganäspolitiker nytt kommunalråd i Båstad

Dela denna artikel

Båstad Publicerad 26 juni 2012 kl. 13:20 Uppdaterad 26 juni 2012 kl. 20:50
  • Niklas Gustavsson 

  • Tydlig och påläst. Så beskriver Båstads blivande kommunalråd Anita Söderlind (M) sig själv.HD/NST Aline Lessner

  • Båstads blivande kommunalråd Anita Söderlind (M) mellan nuvarande kommunalrådet Anette Åkesson (M) och Båstadmoderaternas gruppledare Åsa Ragnarsson (M).HD/NST Aline Lessner

Anita Söderlind (M) från Höganäs blir nytt kommunalråd i Båstad. Att moderaterna valt en ledare utanför Bjäres gränser ser nuvarande kommunalrådet Anette Åkesson som en fördel. Hos övriga partier råder delade meningar om valet.

Anita Söderlind (M) lämnar sitt uppdrag som ordförande i socialnämnden i Höganäs för att bli kommunalråd i Båstad. Hon tar över efter Anette Åkesson (M) som tar plats i riksdagen i höst. Det överraskande beskedet lämnades på moderaternas presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Söderlind fick frågan för en vecka sedan och gav på midsommarafton sitt klartecken till den lilla grupp moderata toppolitiker i Båstad som förberett valet av Åkessons efterträdare. En bred majoritet av den moderata fullmäktigegruppen godkände förslaget på måndagskvällen. Höganäs kommunalråd Peter Kovacs, vars namn också figurerat i processen, informerades när beslutet var taget.

– Vi är oerhört nöjda. Anita har fått många goda vitsord, bland annat för sin förmåga att samarbeta och skapa god gemenskap, säger Åkesson.

Själv beskriver 57-åriga Söderlind sig som tydlig och påläst. Hon började sin politiska bana i kyrkovalet 1994 och är nu inne på sitt nionde år som socialnämndens ordförande i Höganäs. Fram tills den 15 juli arbetar hon som vårdlärare på Komvux i Helsingborg. Söderlind behövde inte många dagar för att bestämma sig sedan hon fått förfrågan om att leda Båstads kommun.

– Jag blev förvånad och riktigt smickrad. Min man och jag har funderat på att flytta sedan några år tillbaka. I och med det var den svåraste frågan avgjord. Jag letar bostadsrätt i centrala Båstad nu och hoppas kunna flytta i mitten av augusti. Sedan ska vi titta oss om efter ett hus, säger hon.

Vad tycker då det blivande kommunalrådet är viktiga frågor för Båstad? Söderlind påpekar att hon gärna återkommer i frågan senare i höst, när hon hunnit sätta sig in i det nya arbetet, men nämner ändå ett par hjärtefrågor:

– Det handlar om en helhetssyn på kommunen, att hålla hela kommunen levande. Inflyttning, att det finns bostäder och arbetstillfällen.

Ett 20-tal personer nominerades till posten som nytt kommunalråd, men trots antalet blir det alltså ingen lokal moderat som kommer att ta över stafettpinnen.

– Många har tackat nej. Orsaken har främst varit den privata situationen, med familj och arbete, säger Åsa Ragnarsson (M), Båstadmoderaternas gruppledare och välfärdsutskottets ordförande som själv var en av de utpekade kandidaterna.

Hon påpekar att det är bra för partiet att få en ledare med stor erfarenhet av vård- och omsorgsverksamhet. Detta med tanke på alla diskussioner som har uppstått kring vård och omsorg i Båstads kommun den senaste tiden.

Åkesson ser fördelar med en ny ledare som kommer utanför Bjäres gränser.

– Vårt samarbete med Skåne nordväst kan stärkas. Vi landade slutligen i att det här var det bästa förslaget, utifrån erfarenhet och kompetens. Det är inte menat som någon som helst kritik mot våra egna, vi har väldigt många lämpliga kandidater också. Men vi ser det som en styrka att man kan vidga vyerna och ta in någon utifrån, säger hon.

Den politiska värvningen från grannkommunen innebär att det krävs en del byråkrati innan bytet kan ske rent formellt. Eftersom Söderlind är bosatt i Höganäs kommun måste hon flytta till Båstad innan hon kan utses till kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Går allt enligt planerna kan fullmäktige klubba förändringarna på ett extra sammanträde i augusti.

På tisdagskvällen skulle moderaternas ks-grupp samlas för att diskutera partiets platser i kommunstyrelsen. Just nu står nämligen Tony Ivarsson (M) på tur att ersätta Åkesson.

– Det är inte klart hur vi ska göra. Det krävs en rockad, sade Ragnarsson till NST på tisdagseftermiddagen.

Pernilla Söderkvist

Textförstoring

Läs mer

Kommentarer

Båstad

Huvudnyheter