Grönskande 100-åring lockade många

Dela denna artikel

BJUV Publicerad 16 juni 2012 kl. 18:36
  • Bland jordgubbsplantorna i en av kolonilotterna i Bjuv hittar vi Anders Brändström. Han cyklar ner till sin kolonilott nästan varje dag.HD/NST Emil Langvad

  • "Det är underbart att åka ner här och plocka bland blommorna, alla borde ha koloni", säger Birgitta Rydén Brändström. Hon och hennes man Anders Brändström har haft sin kolonistuga i tre år.HD/NST Emil Langvad

  • Underhållningen stod Bjuv- och Billesholms Musikkår för, där är trombonisten Pia Ahlberg ordförande.HD/NST Emil Langvad

  • "För sju år sedan fanns det 20 platser lediga här, nu är det fullt", berättar Per Johansson som är ordförande i Bjuvs koloniförening.HD/NST Emil Langvad

  • Ramona Bremer och hennes Sambo Roger Nyström är båda 34 år gamla och bland de yngsta i koloniföreningen. På somrarna blir det ofta mys med familjen i deras koloniträdgård.HD/NST Emil Langvad

  • Grannarna i koloniområdet ger ofta varandra egenodlade grönsaker som presenter.HD/NST Emil Langvad

Bjuvs koloniträdgårdar fyller 100 år vilket under lördagen firades med öppet hus och musikunderhållning. Kolonilotterna är mer populära än någonsin, nu får intresserade köa för att få en plats.

Röda jordgubbar skymtas i de flesta av de drygt 70 lotterna i Bjuvs koloniområde. Just nu är det som grönast i rabatterna, vilket är en av anledningarna till att koloniföreningen lagt firandet på just denna junidag. Den rätta födelsedagen var egentligen den 23 mars då föreningens stadgar registrerande för exakt 100 år sedan. När tidningen hälsar på vid lunchtid är det redan flera besökare och kolonister på plats.

– Det har redan varit ett hundratal personer här, och då har inte vårt dragplåster ens satt igång att spela, berättar föreningens ordförande, Per Johansson, och syftar på Bjuvs Billesholms Musikkår som står för dagens underhållning.

När han för sju år sedan tog över som ordförande var ungefär 20 av de 73 kolonilotterna lediga. Nu är det smockfullt.

– Vi har försökt att tala om att vi finns och satt upp en del skyltar här runt omkring. Så folk har väl fått upp ögonen för oss, berättar Per Johansson.

Mest glad är han för att allt fler yngre personer har hittat till trädgårdarna.

– Det snackas ju mycket om ekologiskt och närodlat nu för tiden. Och det går många tv- och radioprogram om trädgård och matlagning, så det har väl gjort sitt också, säger han.

Precis intill styrelsehuset har Anders Brändström och Birgitta Rydén Brändström sin gula kolonistuga med tillhörande odlingslott. Här odlar de bland annat potatis, sparris, sockerärtor och lök. En del av trädgården är tillägnad blomster och här syns både iris och pioner i rabatterna.

– Det får inte bara bli en sommarstuga, därför är jag glad att de inte dragit in el och vatten här. Drar man in el så drar man in en tv, och det är inte meningen att man ska sitta och titta på tv. Då försvinner hela idén tycker jag, säger Anders Brändström.

En bit bort har Ramona Bremer och Roger Nyström sin odlingslott. De är både 34 år gamla, småbarnsföräldrar och bland de yngsta kolonisterna i föreningen.

– Det är ett sätt att umgås med familjen och samtidigt vara ute och jobba. Sedan är det också godare med mat man odlat själv, säger Ramona Bremer.

Förutom den sociala verksamheten på koloniområdet så är det just möjligheten att odla mat som lockat fler folk den sista tiden tror Per Johansson.

– Istället för att gå till affären och köpa kan man dra upp färskpotatis direkt ur jorden, och inom en halvtimme har man dem i sin kastrull. Det är potatis det!

Ellen Skärstrand

Textförstoring

Kommentarer

Bjuv

Huvudnyheter