Påskdukning med inspiration från naturen

Dela denna artikel

Bostad Publicerad 31 mars 2012 kl. 00:00
  • Här har naturen fått vara inspirationskälla. En fönsterkrans av lärkkvistar, ägg, fjädrar och björkris är stommen i påskdukningen. Anna Lefvert

  • Pärlhönsfjädrar går att hitta i välsorterade hobby- och blomsterbutiker. Tillsammans med naturbast och en prislapp i oblekt papper som placeringskort krävs inga avancerade servettbrytningar. Anna Lefvert

  • Vårens första lökväxter i kruka är fina på påskbordet. En pärlhyacint dekorerad med björkris och krossat äggskal är en enkel och billig, men ändå vacker bordsdekoration. Anna Lefvert

  • Strutsäggen är imponerande i storlek och kan ersätta ett blomsterarrangemang som bordsdekoration. Anna Lefvert

  • Äggpyramid. Fyll en glaskupa med urblåsta ägg i olika varianter. Anna Lefvert

  • Lång pärlhönsfjäder, naturbast och oblekt prislapp som placeringskort. Anna Lefvert

  • Kalkonäggen är lite prickiga i skalet. Skriv namn direkt på ägget och använd som placeringskort. En videkvist passar också fint som dekoration. Anna Lefvert

  • Pricken över i. En påfågelfjäder på varje kuvert ger en rejäl färgklick på påskbordet. Anna Lefvert

  • Ett "fågelbo" snor man enkelt ihop av björkris. Anna Lefvert

Naturen inspirerar i vår. Finaste påskdukningen fixar du enkelt med fjädrar, ägg och kvistar från naturen.

Ägg är givet till påsk, inte bara på tallriken utan även som bordsdekoration. Äggets form anses av många formgivare vara en av de mest fulländade, och tittar man lite närmare på en fjäder kan man ju undra vem konstnären är? En färgsprakande påfågelfjäder överträffar det mesta!

Rustik känsla

Till det här påskbordet har vi använt säckväv som bordsduk. Säckväven är både enkel, billig och ger en lite ruff och rustik känsla. Men eftersom säckväven är ganska färglös kan man tänka på att färgmatcha tallrikar med dekorationer och blommor. En grön tallrik tar till exempel upp det gröna i påfågelfjädern. Och har man blå tallrikar kan man matcha med blå pärlhyacinter. Även enkla små detaljer som ett litet band runt en servett kan sätta pricken över i på en dukning.

Nästan gratis

Vad gäller blomsterarrangemang kan dessa som bekant kosta nästan hur mycket som helst. Snittblommor kan vara ganska dyra, medan vårens första lökväxter i kruka bara kostar ett par tior. Dessutom kan man plantera ut dem i trädgården efter påsk - för blomning nästa år. Att skapa blomsterarrangemang med några kvistar från naturen, återanvänt skrynkligt silkespapper från blomsteraffären och krossat äggskal är ju i princip gratis. Det är bara att låta sig inspireras av naturen själv.

Urblåsta ägg

Det finns färdigurblåsta ägg att köpa i hobbybutiker och välsorterade blomsteraffärer. Vaktelägg, gåsägg, kalkonägg och strutsägg varierar stort i framförallt storlek, men även färg. Vi har använt oss av vaktelägg, kalkonägg och strutsägg till vår dukning. Vanliga hönsägg som man köper i affären kan man relativt enkelt blåsa ur själv. Stick små hål i vardera änden av ägget och blås. Räkna med att några ägg spricker, och att du kan bli en aning snurrig i huvudet av allt blåsande. Lite enklare är det med en äggblås, som man kan köpa i hobbyaffären. Med den borrar man små hål i vardera änden och pumpar ut innehållet ur äggen.

Fågelbo av björkris

Ett "fågelbo av björkris snor man lätt ihop ungefär på samma sätt som man gör en midsommarkrans. Man behöver dock varken stomme eller tråd utan kan helt enkelt vrida kvistarna runt sig själva. Börja med en lång gren, böj den till en lagom stor cirkel och "knyt" ihop. Fortsätt med fler kvistar tills boet set lagom rufsigt ut. Vi har använt fågelbona som "äggkoppar" åt strutsäggen, men även som dekoration runt blomkrukor. Tänk bara på att man inte får bryta av grenar hur som helst i naturen utan att först fråga markägaren.

Litet blomsterarrangemang

En liten kruka med pärlhyacinter är grunden i vårt lilla arrangemang. Börja med att vira in den fula plastkrukan i silkespapper. Gör ett fågelbo av björkris lagom stort för krukan som du sätter ned i fågelboet. Dekorera med krossat äggskal, sköljt och torkat.

Anna Lefvert/TT Spektra

Textförstoring

Läs mer

Kommentarer

Bostad

Huvudnyheter