Det ska vara roligt att släktforska

Dela denna artikel

1 juni, 2013 klockan 09:56

Sara Silander

Sara Silander är Nordenansvarig för det globala släktforskningsföretaget MyHeritage. Hon har även en blogg på MyHeritage med senaste nytt.
Foto: BRITT-MARI OLSSON

För nätbaserade MyHeritage är allt så självklart.

Det ska vara enkelt att släktforska – och det ska vara roligt.
– Det ska inte kännas så tidskrävande och det ska gå att jämföra information med andras släktträd om man vill, säger Sara Silander, 27, som är Nordenansvarig för MyHeritage.
MyHeritage är ett globalt släktforskningsföretag. Här finns världens största släktnätverk och här finns det stora möjligheter att hitta sin släkt – förr eller senare. För närvarande finns hemsidan på 40 språk. Bara det är imponerande.

Nyligen lanserade man en ny version av Family Tree Builder, en mjukvara som man laddar hem till datorn. Det går även att släktforska i sitt släktträd online och lägga till information via en app för mobilen, smartphones och surfplatta. Om man vill kan man även infoga historiska dokument, fotografier, videoklipp och ljudfiler i sitt släktträd.
– Det är väldigt mobilt och flexibelt. Och nu går det att ta med sig släktforskningen till sommarstugan eller till släktkalaset. Ta en bild, lägg in på MyHeritage och så finns det där för all framtid. Det handlar helt enkelt om att bygga ett socialt nätverk, säger Sara, som har varit anställd i MyHeritage i ungefär två år.

MyHeritage har kontor i hela världen, till exempel i Utah och i Los Angeles. I Europa finns det kontor i London och representanter och anställda i många städer. MyHeritage är under positiv förvandling.
– Vi vill kunna erbjuda så mycket register och material som möjligt och ge en god service till släktforskarna. Vi vill erbjuda teknik som ska göra det enkelt och effektivt, oavsett om du är en erfaren släktforskare eller nybörjare, säger Sara.

Det som mest kännetecknar MyHeritage är något som kallas för ”smart matches”. Här kan man jämföra sitt eget släktträd med vad andra har för information i sina släktträd. Och har man tur kan man alltså få nya släktingar över en natt.
– Smart matches är vårt ”flaggskepp”, säger Sara Silander.
Och jodå – det finns många sannsagor i släktforskningens värld. Sara Silander förmedlar följande goda historia – tack vare just smart matches:

”Det var en amerikansk kvinna, med konto i MyHeritage, som visste att hon har danska rötter, men hade fastnat i sitt letande. Hon hittade inte vad hon sökte. Men just då lade en man från Danmark ut sin information på MyHeritage – och de fick en gemensam träff. De insåg att det var släkt och det visade sig att de har en gemensam anfader: Niels Madsen Thygesen (1794–1862).

Kvinnan i Amerika, släktforskaren Patricia Skubis, skrev en berättelse om detta, sände bidraget till MyHeritage och Family Tree Magazine – och vann. Priset var att hon skulle få träffa sina nyfunna släktingar. Det blev den danske mannens syster, Birgit Mose, som fick resa till USA, där de träffades. Och visst fanns det en hel del att reda ut…
För Patricia Skubis är jakten på rötterna den stora hobbyn. Hon leder bland annat släktforskningskurser i Oregon och tillhör en dansk gren som emigrerade till Amerika 1888.”
– Det här är ett bra exempel på hur man kan hjälpa varandra i släktforskningen. Och nyligen var Patricia Skubis i Danmark och hälsade på hos sin nyfunna släkt. De hade en stor släktträff i Vejle, berättar Sara Silander.

Men det är förstås inte fritt fram att få vilken information som helst på MyHeritage. Sara Silander förtydligar:
– Man måste ge sitt godkännande, först då kan man byta information med varandra. Det är alltid en viss sekretess. Fördelen är förstås att man registrerar sig och skaffar ett konto.

Sara Silander x

Sara Silander – på jakt efter ny
och spännande information.
Foto: BRITT-MARI OLSSON

Nyligen har företaget även lanserat Record Detective, där en träff på historiskt dokument leder spåren till ytterligare relevanta dokument. Och via sökmotorn Supersearch kan man snabbt hitta dokument som till exempel tidningsartiklar, immigrationshandlingar, folkräkningar och dödsbevis.
– Det är bara att skriva in namnet på din släkting och du får svar, säger Sara Silander.

Sara Silander är uppväxt i Älvsjö, Stockholm. Hon har svenska rötter på mammas sida (Södermanland och Uppland). På pappans sida finns det rötter och släkt i Italien (farfar) och Finland (farmor).

FAKTA
På MyHeritage finns det 27 miljoner släktträd och mer än 1,5 miljarder namn i de här släktträden. Totalt finns det 75 miljoner registrerade användare. I Norden finns det cirka 1,5 miljoner registrerade användare, av dem är en halv miljon svenskar.
Att släktforska med MyHeritage är gratis upp till 250 personer i ett släktträd. Vill man satsa mer finns det premium (cirka 55 kronor per månad) och premium plus (cirka 83 kronor per månad).
MyHeritage grundades 2003 av släktforskaren Gilad Japhet, som även är företagets vd. Huvudkontoret finns i Israel.

Roland Classon

Publicerad 2013-06-01

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

http://www.myheritage.se/

http://blog.myheritage.se/

Våga ta steget och hitta släkten (2011)

 

Roland Classon

Kategorier och taggar

Släktforskning

Huvudnyheter