1930 års folkräkning klar 2018

Dela denna artikel

9 maj, 2014 klockan 04:20


En dvd för 1930 års folkräkning kan komma att ges ut av Riksarkivet under 2018 – om allt går enligt planerna.
Projektet har möjliggjorts tack vare ett bidrag från Vetenskapsrådet på 5,6 miljoner kronor. Just nu pågår det ett intensivt samarbete med bland annat Stockholms stadsarkiv och universiteten i Göteborg, Lund och Umeå.
– Även Svenska Migrationscentret i Karlstad har nu lovat att hjälpa till. De håller ju på att öppna flera lokalkontor i landet, säger Anders Nordström, avdelningschef Riksarkivet SVAR.

1930 års folkräkning är unik i folkräkningssammanhang då den, förutom uppgifter kring individers kön, yrke, geografiska hemvist och civilstånd även har uppgifter kring skolutbildning, barn i hushållet samt inkomst och förmögenhet.
Målet är att 1930 års folkräkning ska registreras och kodas för att göras tillgänglig för bland annat historisk och demografisk forskning.

– Jag har mer och mer fascinerats av folkräkningens betydelse. Det är verkligen en värdefull tillgång för akademisk forskning. Och med tanke på övriga databaser som finns kan vi så småningom ha en täckning på en 100-årsperiod av Sveriges befolkning, säger Anders Nordström.
Projektet går under namnet SweCens.

Roland Classon

Publicerad 2014-05-09

Läs mer:

Digitala bilder och Riksarkivet

Sveriges befolkning 1910 på dvd

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Riksarkivet SVAR

Riksarkivet

 

Roland Classon

Kategorier och taggar

Släktforskning

Huvudnyheter