Livet med fyra syskon

Dela denna artikel

FAMILJELIV Publicerad 19 januari 2007 kl. 04:00 Uppdaterad 19 januari 2007 kl. 10:49
  • Hela familjen Rose Cruce. Mamma Birgitta, Selma, Felix, Alva, Sixten och Niclas. Sedan de fick egna barn har föräldrarna funderat mer på sina egna roller i syskonskaran. BRITT-MARI OLSSON

Familjen Rose Cruce i Helsingborg tillhör en minoritet. Enligt SCB, statistiska centralbyrån, består bara tre procent av familjerna av fyra barn eller fler. Redan när vi knackar på hörs barnrösterna. Selma, snart elva, öppnar tillsammans med Felix som ska bli nio.

I vardagsrummet pågår lek, i badrummet pågår bad. I badkaret sitter Alva som snart är sex och minstingen Sixten, tre år. Mamma Birgitta kommer och hälsar, pappa Niclas är hemma precis i tid för att ta över badandet av de två yngsta.

Det här är en aktiv familj med många fritidsintressen, alla har en egen aktivitet. Niclas joggar med kompisarna ibland, Birgitta går på gymnastik. Hon rider också liksom de tre äldre barnen. Felix har börjat med hockey och så är det simning. Det går med nedprioriterad städning och hjälp av mormor, morfar och farmor.
Men det här ska det inte handla så mycket om att få vardagen att gå ihop som om relationerna inom familjen. Det här med syskonrelationer är något som Birgitta tänkt allt mer på sedan hon själv fick barn.
— Syskon kan uppleva sin uppväxt på helt olika sätt och inget är mer rätt än det andra.

Själv är hon storasyster till tre yngre bröder och i den rollen fick hon ta ansvar och hjälpa till, speciellt med lillebror som är tolv år yngre. Hon var också först i syskonskaran med allting, med att börja skolan, med att bli tonåring. Hon fick ibland höra: "Eftersom du är äldst borde du veta bättre".
Niclas är storebror till två bröder. Kan två storasyskon gå bra ihop?
— Vi var tillsammans i åtta år innan barnen kom så vi hade tid att lära känna varandra väl, säger Niclas.
Nu är Selma storasyster. Det är väl okej, tycker hon.
— Men de andra är så unga. Ibland önskar jag att jag hade en storebror eller storasyster också.
Selma ser efter småsyskonen ibland.
— Du är duktig på att hjälpa till, säger Birgitta.

Hon tror att man omedvetetet behandlar barnen i syskonskaran olika. Birgitta vill inte ställa för stora krav på Selma, men samtidigt är det naturligt att efter förmåga hjälpas åt i en familj.
— Nu börjar Felix bli så stor att han också kan hjälpa till och ta lite mer ansvar. Det är viktigt att tänka på det.
Att vara äldst har också sina fördelar. Som till exempel tuffaste rummet längst upp under taket. Dit kan Selma dra sig undan, själv eller med en kompis. Felix och Alva delar rum. Sixten har ett eget litet rum.
Att ha flera syskon innebär att alltid ha någon att leka, likväl som att bråka, med. Det händer att alla syskonen leker tillsammans.

Storasyster och lillebror är tydliga roller i en syskonskara. Men Alva är både storasyster och lillasyster. Liksom Felix är både storebror och lillebror.
— Alva är en tjej med skinn på näsan. Hon är utåtriktad och det är ingen som sätter sig på henne. Felix kan tycka om att pyssla för sig själv. Han är också gärna med pappa i verkstan.
Tre barn hade Birgitta och Niclas tänkt sig från början, Sixten är bonus, allas lillebror som det gäller att inte skämma bort för mycket. Fyra barn känns bra, där tycker de att deras gräns går.
— Det är så olika, för andra kan den gå vid två eller tre barn. Det handlar ju inte bara om att få det praktiska att gå ihop, det gäller att hinna se alla och att hinna var och en egen tid med en förälder.

Det första barnet får extra mycket uppmärksamhet. Samtidigt blir ofta föräldrarna lugnare och tryggare i sin roll allt eftersom barnen kommer.
— Första barnet är lite av ett försök, säger Niclas.
Han tar kvällsrutiner som exempel. Med första barnet är det ofta mer ståhej när det är läggdags, man kanske ligger hos barnet tills det somnar. Med det fjärde är det saga, godnattkram och så somnar barnet lugnt för sig själv.

Med fyra barn ser man tydligt barnens olika egenskaper. Birgitta och Niclas tror ändå att de personliga egenskaperna har störst betydelse för vilka vi blir.
— Det är klart att det beror på de personliga egenskaperna, men de kan nog förstärkas beroende på var i syskonskaran man är, säger Niclas.
Medan vi sitter och pratar i vardagsrummet har det blivit alldeles tyst i huset. Fyra barn och alldeles lugnt. Har man syskon har man varandra. När vi säger hej då till familjen Rose Cruce ligger alla syskonen tillsammans i mammas och pappas säng och ser på barnprogram. Lille Sixten har somnat intill Selma.

Ingrid Runsten.

Textförstoring

Kommentarer

Familjeliv

Huvudnyheter