Fyndig shopping till familjen

Dela denna artikel

Familjeliv Publicerad 23 april 2011 kl. 00:00 Uppdaterad 24 april 2011 kl. 12:46
  • De senaste fynden från loppi.se. Nätshopping är Gabriella Ivanssons hobby. ”Jag tycker om vackra och snygg saker. Att handla vintage till barnen är dessutom smart shopping”.HD/NST Stefan Ed

  • När barnen sover åker datorn fram. Att gå i fysiska butiker är inget för Gabriella Ivansson.HD/NST Stefan Ed

  • HD/NST Stefan Ed

  • Gabriella Ivansson med sonen Alec, tre år.HD/NST Stefan Ed

Solhattar av märket Gant till sönerna – 20 kronor styck. En Benettonjacka för 49 kronor och en stickad barntröja för 15. Det är några av småbarnsmamman Gabriella Ivanssons senaste fynd. Att shoppa vintage på olika marknadsplatser på nätet har blivit hennes hobby.

Gabriella Ivanssons stora intresse är kläder och inredning. Hon ägnar sig åt det i stort sett varje dag nu när hon är föräldraledig – men går inte i butiker på stan eller köpcentrum.

– Det är för stökigt med två små barn som följeslagare. Ständigt någon som är ledsen, hungrig eller måste kissa. Det är bekvämare att handla framför datorn.

Så på kvällarna när sönerna Alec, tre år, och Jack, som snart fyller ett, har somnat shoppar hon loss på några av favoritsajterna. En eller två timmar varje gång, åtminstone tre dagar i veckan. Då letar hon efter kläder till sig själv, kläder och leksaker till barnen, möbler till huset – det finns alltid något som hon är på jakt efter. Eller så tipsar hon väninnor som inte själva köper och säljer på nätet om hon hittar något som kunde passa dem eller deras barn.

– Det är fantastiskt roligt och just näthandeln har blivit min hobby. Jag har alltid varit intresserad av vintage och second hand, köpte till och med min brudklänning på Blocket, men sedan barnen föddes har det blivit ännu mer.

Flödet till och från sönernas garderober är med andra ord stort och ständigt pågående. Gabriella Ivansson drivs av att hitta riktiga fynd och har blivit en hejare på att ”köpa fina kläder till struntsummor”, för att använda hennes egna ord.

– Jag vet vad saker och ting är värda, därför är det roligt att göra klipp. Det är däremot inte roligt att handla dyrt, faktiskt inte smart att betala för mycket, säger hon.

Barnen växer ur byxor, skor och overaller fortare än kvickt, ofta så fort att de inte hinner bli slitna. Kläder är förbrukningsvaror enligt Gabriella Ivanssons sätt att se, hon sparar bara några få av nostalgiskäl.

– Jag är ingen hysterisk miljövän men det känns bra att plaggen kan användas av fler. Barnkläder är av så bra kvalité nuförtiden, det syns inte att de är tvättade hur många gånger som helst. Jag är snabb och lägger ut till försäljning så fort något har blivit för litet för killarna, eller de har tröttnat på leksakerna. Då får man in pengar och kan köpa något annat.

Hon sticker inte under stol med att hon gärna vill visa upp en personlig stil på barnen och sig själv. Kombinationen basgrejor från H&M och märkeskläder, som hon bara köper begagnat, lockar. Det finns en stor tillfredsställelse i att hitta saker som får människor att komma fram och berömma hennes smak.

– Det är roligt. Och många reagerar när jag berättar var jag har köpt det. Till exempel Acnes pistolboots för 1 500. De kostar minst 4 000 i nyköp.

Oftast hittar Gabriella Ivansson vad hon söker på Tradera, Blocket eller favoritsajten Loppi.

– Fördelen med Loppi är att den är specialiserad på kläder och prylar till barn. Alla som säljer där vet vad som är intressant för andra.

Just nu är hon på gång att sälja en barnvagn som har för små framhjul för att fungera annat än i storstadsmiljö, alltså inte i Höganästrakten där familjen bor.

– Jag vet vilket värde sådana vagnar ligger på och tänker lägga mig snäppet ovanför eftersom min är i så fint skick och har många tillbehör. Men priset är alltid förhandlingsbart, det är så det fungerar på de här sajterna.

Vad är viktigt när kläder eller annat läggs ut till försäljning?

– Bra bilder och tydliga beskrivningar först och främst. Ännu bättre är om man har kvar bruksanvisningar och kvitton. Ser grejorna välvårdade ut är det toppen. Och är byxor eller annat solblekta eller har hål, så är det bättre att man är ärlig och skriva det.

Själv är hon mån om att sköta sina affärer väl på de sajter där hon är medlem. Det har lett till att hon fått positiva omdömen, något som kan påverka försäljningen.

En gång blev hon lurad. En väska i äkta läder utlovades av säljaren, men visade sig vara fejk.

– Trots att jag frågade honom i direkta mejl så stämde det inte. Men det är enda gången.

En viss risk tar hon alltid, men eftersom det inte handlar om mer än några hundralappar som mest så tycker hon att man får kalkylera med det. Det positiva överväger.

– Det är ett fantastiskt sätt att handla vintage.

Jag är snabb och lägger ut till försäljning så fort något har blivit för litet för killarna, eller de har tröttnat på leksakerna. Då får man in pengar och kan köpa något annat.”

Marika Rasmusson
042-489 93 73

Textförstoring

Goda råd när du handlar begagnat på nätet

Om du ska sälja:

Skriv en informativ och säljande rubrik.

Beskriv objektet tydligt. Köpare vill ha utförlig och ärlig information.

En bra bild, tydlig och skarp, säljer. Gärna flera bilder från olika vinklar.

Sätt ett relevant pris. Utgå från vad själv betalade och vad du kan tänka dig att betala nu.

Sätt gärna ihop paket, till exempel ihop matchande kläder i samma storlek.

Lämna aldrig ut ditt bankkonto, använd internetgiro.

Om du ska köpa:

Läs objektsbeskrivningen noga så att du inte missar viktiga detaljer.

Kontrollera vad frakten kostar.

Var extra vaksam om erbjudandet låter för bra för att vara sant eller om säljaren stressar dig att genomföra affären.

Vid köp privatpersoner emellan gäller inte konsumentköplagen. Det gör att du inte har ångerrätt och samma möjligheter att reklamera varan.

Lämna aldrig ut ditt bankkonto eller kreditkortsnummer.

Kommentarer

I dag 12.15 24HD sänder live när Michael Rosenberg (SD) intervjuas i HD:s valstuga på Stortorget.

Familjeliv

Huvudnyheter