"Man måste tänka på att tonåringar inte vill läsa Totte badar"

Dela denna artikel

Familjeliv Publicerad 8 januari 2012 kl. 13:52
  • Ann Gomér, författare till boken "Moas jul".

Några frågor till Ann Gomér, Landskrona, som nyligen gett ut en bok där funktionshindrade Moa, 15 år, är huvudperson. Boken heter ”Moas jul” och handlar om att hon önskar sig en hund i julklapp.

Vem är boken tänkt för?

–Målgruppen är ungdomar i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan. Många kan säkert identifiera sig med Moa även om de inte har Downs syndrom själva utan andra funktionsnedsättningar.

– Det finns enkla och konkreta böcker för yngre barn men ju äldre man blir desto mindre åldersrelevanta är de. Man måste tänka på att tonåringar inte vill läsa Totte badar. Även om de har en utvecklingsstörning så lever de till viss del som andra tonåringar och har erfarenheter av livet.

Vad är viktigast när man skriver för särskoleelever?

– Man måste använda ett mycket enkelt språk som ligger nära talspråket för att det ska vara lätt att förstå. Samt skriva oerhört konkret. Vid minsta tvetydighet tappar de tråden direkt. Normalt försöker författare få läsare att måla upp egna bilder eller associera till saker, men det fungerar alltså inte. Jag har gått kurser för att skriva lättläst på det här speciella sättet.

Det finns även tecken som kompletterar texten. Varför det?

– Så kallade TAKK-tecken ökar förståelsen. TAKK står för tecken som alternativ och kompletterande kommunikation och det är de mest betydelsefulla ordet som tecknas.

Vad skiljer TAKK från teckenspråket?

– Väldigt mycket. För det första är TAKK inte för döva och hörselskadade utan för personer som helt saknar tal eller som har ett bristfälligt talat språk. Det fungerar som ett komplement och följer det talade språkets grammatik. En del ord är lånade från teckenspråket men man använder aldrig bokstavering av ord som döva gör.

Blir det fler böcker om Moa?

– Ja, vi har fått stöd av Specialpedagogiska myndigheten att ge ut fler. Så det blir fyra böcker till. De kommer under mitten av eller i slutet av 2012. Men just nu håller jag på att jobba med ett annat slags läromedel för särskolan. Det ska bli en film av Mårten Melins barnbok ”Så sjukt kär” som är utgiven av Nypon förlag i Helsingborg. En skådespelare ska läsa från boken och även stödteckna med TAKK.

Marika Rasmusson
042-489 93 73

Textförstoring

Läs mer

Kommentarer

Familjeliv

Huvudnyheter