Gymnasieelever tog steg ut i det okända

Dela denna artikel

Helsingborg Publicerad 16 mars 2009 kl. 17:17
  • Kan bakterier klara liv på andra planeter? Då krävs att de tål extrema villkor. Med hjälp av mikroskop studerade eleverna detta. Här är det Caroline Johansson som tar sig an uppgiften. Frida Nilson

  • "Alla branscher skriker efter naturvetare", säger projektledare Ulf Berggren. Frida Nilson

  • Mikaela Viking, biotekniker från Vetenskapens Hus, var en av dem som handledde eleverna. Frida Nilson

  • Anastassia Bernstorff och Emma Lindberg gillade arbetssättet under rymddagen. "Det är mer aktivt, man får tänka själv. Då lär man sig på ett helt annat sätt, det fastnar bättre." Här laborerar de med satellitbilder. Frida Nilson

  • Jorden, rymden, andra planeter... I går fick gymnasieelever träffa forskare och lära sig mera. Syftet var att öka intresset för naturvetenskap och teknik. Naturgeografen Marika Wennbom från Stockholms universitet lärde ut hur man tolkar satellitbilder. Frida Nilson

Nedfrusna bakterier och björndjur som varit på rymdtur. Radioteleskop och satellitbilder. I går fick gymnasieelever komma närmare rymden.

De rättar till den lilla glasbiten, skruvar med inställningarna och spanar ner i mikroskopet.

— Ser du nåt?

Julia Ripa, Christopher Rönnow, Erik Ekbom och Josefin Frank tittar och undersöker. På den lilla glasbiten ligger deras objekt, nedfrusna och vakuumtorkade tarmbakterier. Nu ska de nedfrusna tina och de torkade lösas upp.

— Vi ska se vad de klarar. Överlever de?

Jo, det visar de sig så småningom göra. Och om bakterierna klarar så extrema saker, så kan de finnas på andra planeter, är tanken.

Snart ska gruppen också kolla hur det går för en annan liten krabat, björndjuret. Björndjur är flercelliga organismer, mindre än en millimeter, som lever i mossor och lavar. 2007 fick sådana hänga med en sond ut i rymden för att testa om de klarade det. Och jodå, det gjorde de.

Laborationerna leder elevernas tankar vidare – finns det liv i rymden?

— Man vill ju tro på det, säger Josefin Frank.

— Det hade varit rätt kul om det fanns och de hade kommit hit, instämmer Julia Ripa med ett skratt.

— Men antagligen har de inte kommit lika långt som vi. De kanske är bakterier.

Tanken med rymdexperimenten på Filbornaskolan i går är just att eleverna ska börja fundera och bli intresserade av naturvetenskap i allmänhet och rymden i synnerhet. Vetenskapsturnén "Explore space" besöker tio orter i landet och igår kom 200 gymnasieelever till Filborna från olika Helsingborgsskolor för att vara med. Arrangörer är Vetenskapens Hus, som drivs av Kungliga Tekniska Högskolan, och den statliga myndigheten Rymdstyrelsen.

— Vi behöver naturvetare som tar hand om morgondagens problem, säger projektledaren Ulf Berggren.

Under dagen fick eleverna bland annat göra mätningar vid ett radioteleskop och mäta kosmisk strålning. Men också träffa skådespelaren Anders Jansson, som dök upp med snabbföreställningar då och då. Elevernas arbetsrapporter från dagen gjordes i form av tecknade serier.

— Roligare än vanliga läxor, tyckte Julia Ripa – som också gillade ämnet.

— Det är kul med rymden, för man vet rätt mycket redan och kan komma vidare i forskningen. I framtiden är det väl vi som får fortsätta med allt.

Åsa Jarring
042-489 91 54

Textförstoring

Kommentarer

Helsingborg

Huvudnyheter