En annorlunda bildlektion på Slottsvångsskolan

Dela denna artikel

Helsingborg Publicerad 20 oktober 2009 kl. 15:33
  • Tawfik Mohsen i ljusblå tröja, läraren Sergio Lozano, graffitikonstnären "Limpo", Adel Mourad i mörblått och Ernad Camdzic i grönt släppte loss färgerna på Slottvångsskolan under tisdagen. Mats Roslund

  • Fantasifulla svampar växer fram. Med hjälp av 6000 kronor i kulturpengar från Helsingborgs kommun har graffitiprojektet på Slottsvångsskolan kunnat genomföras på högstadiet. Mats Roslund

  • Lisa Doung i 7B ville knappt släppa burken när hon väl kommit igång. "Det är jättekul, titta vad fint det blir, allt det här har jag gjort", säger hon stolt.  Mats Roslund

  • I går skapades det för fullt på Slottsvångsskolan då den professionelle graffitimålaren "Limpo" lärde högstadieelever måla graffiti.  Mats Roslund

Det är knäpptyst i bildsalen där klass 7B samlats. Längst fram vid deras ordinarie lärare Sergio Lozano står den brasilianske graffitikonstnären "LImpo", han som egentligen heter något annat men helst bara kallar sig sitt artistnamn.

Under två dagar besöker han Helsingborg och Slottsvångsskolan för att lära högstadieeleverna mer om graffitimålning. "Limpo" berättar på sitt modersmål portugisiska och läraren översätter. Om hur graffitin i hans hemland under senare år flyttat in från gatan och i dag finns överallt på offentliga byggnader, som konst på väggar och inom design.

— Texter och tags ser man sällan numera. Det viktiga är bilderna, översätter Sergio Lozano.

Sjuorna får se exempel på "Limpos" verk. Snart ska de få prova. Läraren och eleverna hjälps åt att bära ut en stor pannå. Ute på skolgården plockas sprejburkar i olika kulörer fram. "Limpo" börjar skissa på den vita målarduken med svart. Sjuorna gissar under tiden.

— Det där måste vara en svamp med små hus på, säger någon.

— Och det där är berg och det där vatten, säger en annan.

Nu är det klassens tur att färglägga. Lite försiktigt i början, snart ivrigare. Det gäller att inte trycka för hårt på sprejburken då blir det kladdigt. Svårt tycker någon, lätt säger andra. Fantasilandskapet som växer fram i klara färger kommer pryda väggarna i matsalen tillsammans med övriga klassers bilder.

— De kommer att bli jättecoolt, säger Zecira Musovic.

Nina Sköldqvist

Textförstoring

Kommentarer

Helsingborg

Huvudnyheter