Bytardagar på öppna förskolan

Dela denna artikel

HÖGANÄS Publicerad 4 februari 2004 kl. 16:55
  • Lisa Jönsson kan det där med kläder. Metodiskt går hon igenom allt från de minstas sparkdräkter till mammakläderna. Däremot var hon inte lika sugen på att vara med på sångstunden. Lisa Jönsson ville hellre snickra. Britt-Mari Olsson

  • Jonathan Falkhage gillar sångstunden på öppna förskolan. Tillsammans med mamma Jessica Falkhage sjunger, klappar och kramas han. Britt-Mari Olsson

  • Magdalena Hermansson är van besökare på öppna förskolans bytardagar. Hon har själv lämnat in en del kläder och är på jakt efter nytt till sönerna Vincent, 1 år, och Ludvig, 4 år. Britt-Mari Olsson

  • Lisa Jönsson kan det där med kläder. Metodiskt går hon igenom allt från de minstas sparkdräkter till mammakläderna. Däremot var hon inte lika sugen på att vara med på sångstunden. Lisa Jönsson ville hellre snickra. Britt-Mari Olsson

Det är inte billigt med kläder. Det vet man på öppna förskolan. Bytardagarna som anordnas varje termin är nu igång. Precis som vanligt är det många som lämnat in avlagda kläder för försäljning.

Lisa Jönsson, 4,5 år, gillar kläder. Knappt har hon tillsammans med mamma Marie Petersson kommit upp på andra våningen i öppna förskolan förrän hon ger sig in bland kläderna. Mest verkar Lisa Jönsson tycka om kläderna för de allra minsta. Noggrannt studerar hon sparkdräkterna och viker därefter försiktigt ihop dem igen. Marie Petersson har själv lämnat in en del till försäljning men kan tänka sig köpa kläder också.
— Det är billigt och bra. Man behöver inte alltid köpa nytt.
Magdalena Hermansson med sönerna Vincent, 1 år, och Ludvig, 4 år, botaniserar bland utbudet.
— Jag har både lämnat in och handlat. Det har jag gjort i fyra års tid. Det är billigt och man kan spara jättemycket pengar.
Britt-Marie Ling arbetar på öppna förskolan och berättar att det endast är regelbundna besökare som får lämna in kläder, skor och andra tillbehör.
— Annars hade vi fått in alldeles för mycket. Vi förmedlar varorna så att säga. Föräldrarna som lämnar in kläder får sätta priserna. Det som inte blir sålt skänker vi till loppis.
Bytardagarna håller på i en och en halv vecka. Britt-Marie Ling menar att det finns en slant att tjäna för barnfamiljerna.
— Det är mest småbarnskläder och vi försöker att hänga det i storleksordning. Det är mycket populärt. Egentligen sköter föräldrarna det själva.
När sångstunden börjar klockan två på första våningen är Lisa Jönsson istället inne på att snickra. Mamma Marie Petersson gör sitt bästa för att övertala Lisa men hon har bestämt sig.
De barn med mammor som är närvarande sätter sig på golvet tills det att Britt-Marie Ling med kollegor sätter igång. Därefter är det bara handskakningar, klappar på kinden och kramar som gäller.

Ralf Bagner

Textförstoring

Kommentarer

Höganäs

Huvudnyheter