Först i Sverige med boergetter

Dela denna artikel

Södåkra Publicerad 29 augusti 2012 kl. 04:00
  • Gårdshunden Prins Paris håller koll på getternas framfart.HD/NST Linda Stolpe Margenberg

  • Hanne Junebro har valt att importera en kull boergetter från DanmarkHD/NST Linda Stolpe Margenberg

  • Det är sex år sedan familjen köpte gården som ett renoveringsobjekt. Numera är den även hemvist för en getflock.HD/NST Linda Stolpe Margenberg

  • Getgodis. Gröna löv på körsbärsträd är mumma för matglada boergetter.HD/NST Linda Stolpe Margenberg

  • HD/NST Linda Stolpe Margenberg

Killingkött kan också höra hemma på restaurangmenyn. Hanne Junebro var först i Sverige med uppfödning av sydafrikanska boergetter.

Getabocken Ramses, 13 tjejer och så ett gäng killingar.

Det är en sprallig flock med boergetter som huserar på gården i Södåkra utanför Jonstorp .

– De är väldigt sällskapliga och sociala, säger Hanne Junebro.

– Ramses och Ulla är som ett gammalt gift par, tillägger hon apropå bockens relation med en av de äldre honorna.

Hanne Junebro blev intresserad av getterna efter att för tre år sedan ha träffat en amerikan som berättade om rasen och att dessa var populära i USA.

– De fanns i Danmark och Norge, men inte i Sverige, förklarar hon.

Men det var långt ifrån självklart att få tillstånd från Jordbruksverket att importera en kull från Danmark.

– Egentligen skulle de ha stått ett halvår i karantän. Men det är inte rimligt att stänga in djur så länge, menar hon.

Och berättar att de fick kosta på en speciell teknik, som bevisade att djuren var friska, för att få klartecken för att ta in djuren.

En första liten omgång med killingar har redan gått i väg till slakt och serverats hos Rusthållargården i Arild. Och det är fler som ska gå samma väg.

– Men jag äter det inte själv, säger Hanne Junebro.

Hon menar att killingkött egentligen inte är mer märkvärdigt än lammen som växer till sig hos grannen.

Samtidigt avslöjar hon hur lätt det är att fatta tycke för djuren.

– Det är ju inte alla som jag skickar i väg.

Varför just boergetter?

– Jag bara gillar det helt enkelt, säger hon i ett försök att sätta ord på känslan.

Det är i alla fall inte ekonomiska skäl som fått henne att satsa på getuppfödning vid sidan av läkarjobbet.

– Det kanske går jämnt upp så småningom, men det är dålig timpenning. Det var inte för att tjäna en massa pengar som jag tog in dem.

Ett skäl är däremot att de äter det mesta, även skräppor och björnbärsbuskar som ratas av gårdens långhåriga highland cattle-kossor som betar på gårdens marker.

– De är rätt kräsna, jämför hon.

Och tipsar om vad som är godis för en get.

– De älskar löv, säger hon.

Och blir genast omringad av sin flock när hon böjer ner en gren på ett av körsbärsträden som kantar allén in till gården.

Erik Melkersson
042-489 94 27

Textförstoring

Tropisk köttras

I många länder i Latinamerika, Afrika och södra Asien är getter den viktigaste producenten av kött och mjölk. Men behovet av utveckling anses stort. Den enda relativt utvecklade tropiska köttrasen är boergeten som har sina rötter i Sydafrika.

Källa: Nationalencyklopedien

Kommentarer

Två bilar i krock Olycka på Ängelholmsleden.
Person påkörd av bil Trafikolycka på Berga.
I dag: 19.20 Öster–ÄFF i superettan

Höganäs

Huvudnyheter