Våldsam 30 november i Lund

Dela denna artikel

Lund (TT) Publicerad 30 november 2008 kl. 14:12 Uppdaterad 30 november 2008 kl. 21:38
 • Stökigt och ett stort polispådrag utanför centralstationen i Lund vid 15-tiden på söndagen med anledning av nationalisternas 30-november demonstration till minne av Karl XII. Poliser från hela Skåne har kommenderats till Lund inför eftermiddagens demonstration. Vid lunchtid beviljade polisen tillstånd för nationalisterna att tåga från en samlingsplats nära Lunds centralstation och via gator nära universitetshuset och parken Lundagård ut till ett monument i utkanten av staden.Arkivbild: Drago Prvulovic / SCANPIX

 • Motdemonstranter till nationalisternas demonstration samlades redan tidigt på söndagen vid Domkyrkan i Lund. Drago Prvulovic/SCANPIX

 •  Drago Prvulovic/SCANPIX

 •  Drago Prvulovic/SCANPIX

 • Nationalisterna samlade norr om centralstationen i Lund vid 15-tiden på söndagen för sin 30-november demonstration till minne av Karl XII. Poliser från hela Skåne har kommenderats till Lund inför eftermiddagens demonstration. Drago Prvulovic/SCANPIX

 • Det blev stökigt utanför centralstationen i Lund på söndagseftermiddagen i samband med nationalisternas 30-november demonstration till minne av Karl XII. Poliser från hela Skåne har kommenderats till Lund. Drago Prvulovic/SCANPIX

 • En motdemonstrant tas omhand av polis vid centralstationen. Det blev stökigt utanför centralstationen i Lund på söndagseftermiddagen i samband med nationalisternas 30-november demonstration till minne av Karl XII. Drago Prvulovic/SCANPIX

 •  LÄSARBILD

 •  LÄSARBILD

 •  LÄSARBILD

 • Stenar, flaskor och brinnander facklor kastades under demonstrationen. Det blev stökigt i Lund på söndagen i samband med nationalisternas 30-november demonstration till minne av Karl XII. Poliser från hela Skåne kommenderades till Lund. Drago Prvulovic/SCANPIX

 •  Drago Prvulovic/SCANPIX

 •  LÄSARBILD: Fredrik Tigerström

 •  LÄSARBILD: Fredrik Tigerström

 •  LÄSARBILD: Fredrik Tigerström

 •  LÄSARBILD: Fredrik Tigerström

 • Omhändertagna körs med bussar ut ur Lund. LÄSARBILD: Fredrik Tigerström

 •  LÄSARBILD: Fredrik Tigerström

 •  LÄSARBILD: Fredrik Tigerström

Gatstenar, flaskor och facklor som yrde i luften. Sju gripna och omkring 145 omhändertagna. Karl XII-firandet i Lund den 30 november blev precis så våldsamt som många befarat.

Men trots kravaller och oroligheter rapporteras inga allvarliga personskador.
Endast någon enstaka personskada har rapporterats in och en polishund skadade tassen när han trampade på krossat glas.

– Vi är nöjda med att högerdemonstranterna kunde genomföra sin marsch, även om marschvägen måste ändras. Vi är däremot mycket missnöjda med att vänsterdemonstranter angrep polisen, säger kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson som basade över insatsen med drygt 150 poliser från hela Skåne.

Bråk vid stationen

Våldsamheterna började på eftermiddagen utanför centralstationen. Där hade polisen ställt upp för att hindra hundratals motdemonstranter att nå fram till platsen där deltagarna i demonstrationståget från Fria nationalister Skåne samtidigt höll på att samlas.

Plötsligt började gatstenar och flaskor kastas från motdemonstranterna, som också avfyrade fyrverkeripjäser som gjorde att röken stundtals låg tät.
– Ta undan barnen, här är livsfarligt, skrek en av de utkommenderade poliserna till en barnfamilj som försökte ta sig fram i röran.

Nationalisterna, som inte var fler än drygt ett hundratal, avvaktade länge med sitt fackeltåg ut till monumentet över slaget vid Lund i norra delen av staden. När de till slut gick, eskorterade av en mycket stor polisstyrka, yrde åter gatstenar och flaskor och inifrån demonstrationståget kastades brinnande facklor.

TT:s utsände fick ta skydd bakom bilar och containrar och blev ögonvittne till hur en gatsten krossade vindrutan på en parkerad personbil.

Håkan Jarborg Eriksson:
– Givetvis accepterar vi inte något alls av sådana här våldstendenser. Men det är en avvägning, i bland riskerar man att förvärra situationen om man måste stoppa demonstrationståget för att gripa någon som till exempel kastat något.

Eskorterades till tåg

Efter en lång väntan ute vid monumentet lotsades nationalisterna ”en bakväg” tillbaka in mot centrum och väntande tåg.
De sju som greps är mellan 17 och 26 år. De misstänks för brott som våld mot tjänsteman, skadegörelse och förberedelse till grov misshandel.

De 145 som omhändertogs för ordningsstörning kördes bort i bussar.
Under söndagen genomfördes även två demonstrationer i Stockholm till minnet av Karl XII.
På eftermiddagen tågade ett 30-tal personer från Nationaldemokraterna från Östermalmstorg till Riddarholmen. Senare på kvällen gick ett hundratal personer från Folkfronten samma sträcka.

Ett massivt polisuppbåd såg till att det inte blev något större bråk, men fyra personer omhändertogs under den första demonstrationen.

TT och hd.se

Textförstoring

Läs mer

Kommentarer

Inrikes

Huvudnyheter