Astmabarn riskerar att bli kortare

Dela denna artikel

Stockholm Publicerad 3 september 2012 kl. 13:03 Uppdaterad 3 september 2012 kl. 13:07
  • SCANPIX LOVISA KARLSSON

Barn med astma som inhalerar steroider riskerar att bli kortare än sina föräldrar.

I den aktuella studien, som presenteras i New England Journal of Medicine, ingick fler än 1 000 barn i åldrarna fem till tolv år. Barnen delades in i tre grupper och de som fick steroider blev i genomsnitt 1,2 centimeter kortare som vuxna än de andra.

— Det här är överraskande, eftersom tidigare forskning visat att effekten av steroider endast är tillfällig, men ingen av de studierna har följt barnen ända från början av behandlingen tills de uppnådde vuxenlängd, säger artikelförfattaren Robert Strunk, professor i pediatrik vid Washington University i USA.

TT

Textförstoring

Kommentarer

Inrikes

Huvudnyheter