Nu åker Jenny till OS i Kina

Dela denna artikel

KLIPPAN Publicerad 5 augusti 2008 kl. 04:00 Uppdaterad 5 augusti 2008 kl. 09:38
  • Fariborz Besarati och Jenny Fransson pratar teknik mellan träningspassen. Britt-Mari Olsson

  • Dags för ett nytt träningspass i brottarlokalen i Klippan för Jenny Fransson. Till höger på bänken syns Patrik Jansson förbundskapten för dambrottningslandslaget. Britt-Mari Olsson

  • Det är sen eftermiddag och Jenny Fransson sitter på Gästis och väntar på sparringpartnern Ana-Maria Paic som hon ska träna tillsammans med. Britt-Mari Olsson

Brottningen fick Jenny Fransson att lämna Gällivare för Klippan. På onsdag åker hon till OS i Kina.

När Jenny Fransson är ledig kan det hända att hon åker till Råbocka och badar eller till Helsingborg eller Väla för att shoppa kläder. Hon träffar ofta vänner och de flesta hon umgås med i Skåne har hon lärt känna i brottningssammanhang. För det är brottningen som tar upp det mesta av hennes tid och utan den hade hon knappast hamnat i Klippan.

— Jag trivs bra här. Det är nära till Helsingborg och till Danmark, dit jag åker för att få massage. Det är mycket närmare härifrån när man ska ta sig till olika tävlingar utomlands, säger Jenny Fransson, som är uppvuxen i Piteå och gick i skolan och brottades i Gällivare innan hon flyttade söderut.

När Jenny var yngre var hennes mamma verksam som tränare i brottning. Två bröder har också hållit på med sporten, men idag är Jenny Fransson ensam brottare i familjen. Hon började när hon var fem och ett halvt år gammal.

— Först kände jag att jag var ganska duktig och brukade vinna över både killar och tjejer. Det var hård och allsidig träning. När jag var liten tänkte jag alltid på brottning, berättar Jenny Fransson och tillägger att hon har mer distans nu.

Men drömmen att vinna OS finns kvar. Till OS i Kina åker hon på onsdag, hon ska se invigningen i Peking och åker sedan till den stora svenska träningsanläggningen i Fukuoka i Japan innan det är dags att installera sig i OS-byn.

För Jennys del är den stora dagen 17 augusti, när hennes viktklass i dambrottning avgörs.

En vecka före avfärden till Kina tränar Jenny i brottarlokalen tillsammans med sparringpartnern Ana-Maria Paic från Rumänien. De har just promenerat tillsammans den korta sträckan mellan Gästis och brottarlokalen och kvällen före har hon varit på Kastrup och hämtat upp Ana-Maria. På bänken vid sidan av brottarmattan sitter tränaren Fariborz Besarati. Han studerar kampen på mattan ingående och kommer med råd.

— Jobba, förfölj henne.

Jenny Fransson är stark, envis och målmedveten, säger Fariborz Besarati, förutom tränare också lärare på brottargymnasiet och känd som "Fari". En tränare som enligt Jenny Fransson "kan allt om teknik" och "alltid har ett svar". Hans flytt från Gällivare till Klippan blev ett avgörande skäl för Jenny Fransson att följa efter.

På andra sidan mattan sitter Patrik Jansson, förbundskapen för damlandslaget i brottning. Han följer med Jenny Fransson, Sofia Mattsson och Ida-Teres Nerell som tävlar i var sin viktklass i OS.

— Det har gått väldigt bra de två senaste åren, säger han om Jenny Fransson. Alla tre som tävlar i OS har medaljchans. Sedan hon flyttade ner till Klippan har det hänt hur mycket som helst. Hon har lagt ner oerhört mycket tid, energi och arbete.

Jenny Fransson själv ger ett lugnt intryck när tävlingarna närmar sig. Hon säger att OS länge varit ett mål, men att hon inte föreställt sig att det skulle bli redan 2008. Snarare hade hon ställt in sig på 2012. Men det har gått bra den senaste tiden, hon kom till exempel trea i junior-VM. Nu siktar hon framåt.

— Jag tänker mig att jag håller på med brottningen ungefär till jag är 30. Det beror också på om kroppen håller. När jag slutar med brottningen ska jag resa, har jag tänkt, och se mer än man hinner när man är ute på tävlingar och träning.

Birgitta Johansson
042-489 92 20

Textförstoring

Fakta Jenny Fransson

Ålder: 21
Bor: lägenhet i Klippan.
Familj: mamma, fem syskon.
Aktuell: tävlar i OS i brottning, 72-kilosklassen.
Intressen förutom brottning: Vänner och shopping.
Favoritmaträtt: Fläskfilé med klyftpotatis och bearnaisesås.

Läs mer

Kommentarer

Klippan

Huvudnyheter