Industrihistoria rivs för framtiden

Dela denna artikel

KLIPPAN Publicerad 2 juli 2010 kl. 04:00 Uppdaterad 2 juli 2010 kl. 09:28
  • Ionel Ciobanu sorterar ut tegelstenarna ur rivningshögen efter byggnad B13 på Klippans Läderfabrik. Rivningsentreprenören Globax har börjat riva längst ner på området för att störa minimalt. Åskådare som vill följa arbetet kan med skyltars hjälp hitta rätt runt byggstaketet.HD/NST Niklas Gustavsson

  • I det gamla kylrummet hittades oväntat korkplattor på väggar och golv, men de var lyckligtvis inte förorenade. För att jobba snabbare i byggnaden bredvid gjordes en genväg genom väggen.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Höjdrivaren ska snart ta itu med byggnad B10 som innehöll en torkanläggning och personalutrymmen. I dag anländer en typ av vattenkanon som skapar dimma för att binda rivningsdammet.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Massor av betong och tegel läggs i sänkan där mejeriet stod.HD/NST Niklas Gustavsson

  • Globax platschef Mårten Lindkvist tycker att företaget fått ett spännande rivningsuppdrag.HD/NST Niklas Gustavsson

Byggnad B13 är numera ett minne blott – och en tegelhög. Rivningen av Läderfabriken är inledd och grävskoporna kommer att tugga sig fram, hus för hus, med ambitionen att vara klara i februari.

Entreprenören Globax AB har just satt upp en banderoll med sin logotyp på Läderfabrikens fasad mot Djupadalsgatan. Sedan en månad tillbaka har de funnits på plats och förra veckan var det dags att börja riva. Först ut att falla för grävskopans käftar var byggnad B13, huset längst ner på området.

– Saneringen var klar i den byggnaden, vi tar en i taget. Det här är lite av ett prestigeprojekt för oss, en tuff utmaning, säger platschefen Mårten Lindkvist.

I verkstaden pågår den invändiga saneringen för fullt, en man i heltäckande dräkt och andningsmask röjer i trapphuset.

– Först tar vi det grova, sedan dammsuger vi upp dammet som är förorenat, berättar Mårten Lindkvist.

Åtgärderna är många för att släppa ut så lite miljöfarliga ämnen som möjligt till omgivningen, minska buller och störningar för grannarna. Alla bilar kör exempelvis genom en hjultvätt, och tvätt gäller även alla skor och stövlar som trampat på området.

Beskrivningen av rivningens genomförande var en viktig del i anbudsförfarandet, säger kommunens projektledare Zara Isaksson.

– Det var därför Globax vann anbudet, att de hade lagt mycket arbete på det. Budgeten för hela projektet är fortfarande 33 miljoner kronor, men i det ligger inte bara Globax arbete.

Anbudssumman hamnade på 4,8 miljoner kronor, men kostnader tillkommer på vägen. Den gamla fabriken lär ruva på en och annan hemlighet.

– Det var en avvägning i undersökningsskedet hur mycket vi skulle gå på djupet, exempelvis på svårtillgängliga ställen, säger miljökontrollanten Anna Fjelkestam.

– Den största överraskningen hittills är att kylrummet var belagt med kork bakom putsen. Vi tog prover direkt men det innehöll inget som gör det till farligt avfall, säger Zara Isaksson.

Globax har för närvarande 7-8 man i arbete på området. Tegelhögen efter B13 ska inom kort förflyttas nästgårds och bli utfyllnadsmaterial i mejerisänkan.

– All tegel, betong och lättbetong hamnar där. Det är inte mycket vi bevarar, men gjutjärnsfönstren sparar vi, det finns stort intresse för dem, säger Mårten Lindkvist.

Jessika Jellbom
0435-75 95 12

Textförstoring

Kommentarer

Klippan

Huvudnyheter