Bomba Gaza tillbaka till medeltiden?

17 november, 2012 klockan 21:38

7:55 P.M. Interior Minister Eli Yishai on Israel’s operation in Gaza:

”The goal of the operation is to send Gaza back to the Middle Ages. Only then will Israel be calm for forty years.”

Israels inrikesminister Eli Yishai skriver på lördagskvällen på den israeliska tidningen Haaretz blogg att målet med operationen är att sända Gaza åter till medeltiden. Hans åsikt förefaller sammanfalla med den israeliska regeringens, men delas inte av alla israeler. Samtidigt demonstrerar hundratals på Habimatorget i Tel Aviv mot det intensifierade Gazakriget.

Från Gaza sänds raketer som nu vållar fasa bland den israeliska befolkningen också i städer som Tel Aviv och Jerusalem. Ändå kan detta inte jämföras med den israeliska storskaliga attacken mot Gaza, mot hittills 1000 mål. 40 palestinier uppges ha dödats och 340 skadats – och tre israeler.

När 75 000 israeliska reservister nu inkallats befarar många en ny invasion. För fyra år sedan slaktades 1500 palestinier i kriget 2008/09. Vad väntar den här gången? Medeltiden.

Det finns likheter mellan Operation gjutet bly som Ehud Olmert inledde strax före nyåret 2008–2009 och Netanyahus bombkampanj 2012, skriver Bitte Hammargren i Svenska Dagbladet. Båda attackerna sker strax före ett israeliskt val. Med kriget som argument hoppas Netanyahu vinna valet.

I onsdags mördades Hamas militäre ledare Ahmad al-Jabari av israeliskt flyg. Bitte Hammargren skriver att Jabari ”just före mordet var inbegripen i förhandlingar om en långtgående vapenvila”. Var det därför han mördades?

Omvärldens passivitet är förfärande. FN ligger lågt, årets fredspristagare EU likaså. Men den arabiska vårens ledare engagerar sig. I går besöktes Gaza av Egyptens premiärminister och i dag av Tunisiens utrikesminister.

Namninsamlingar protesterar mot kriget: Kriga inte, förhandla! Skriv under här.

 

Sören Sommelius

Kategorier och taggar

EU,Gaza,Israel,Kultur ,
 • Pingback: Ministern: ”Målet är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden” - Aftonbladet - Lagras

 • Pingback: Palestinierna har rätt att försvara sig | Svensson

 • Pingback: Lasses blogg » Israels bomber och död ger protester

 • Xbart

  Ett så vidrigt förkastligt yttrande av en israelisk företrädare (sända tillbaka Gaza till Medeltiden). Tyvärr är det demokratin Israel som tillämpar ett medeltida tänkande, med medeltida strategier – samtidigt som omvärlden runt omkring det alltmer isolerade Israel förändras, mot demokrati och 2000-tals värderingar. Israel trampar dynga i rejäl otakt. Skall man också denna gång använda förbjudna stridsmedel (fosforbomber)? Ska man bomba ihjäl civila, innestängda människor, kvinnor och barn, i världens största koncentrationsområde? Ska man också denna gång klara sig undan med detta?
  Israels befolkning måste säga: Det är nog, Netanyahu! Din tid är ute. Nu måste vi ha politiker som närmar sig våra grannar med dialog och rättvisa, inte med bomber och granater. Det är nog, Netanyahu! Din tid är ute. Medeltiden är ute. 2000-talet förtjänar något annat.
  Israels befolkning måste säga: Det är nog!
  (Obama har också möjlighet att frigöra sig från proisraeliska lobbygrupper i USA. Lobbygrupper som tycks stötta vilken högerregim som helst i Israel – oavsett hur denna regim agerar. De amerikanska väljarna måste också säga: Det är nog, Obama! Frigör dig från proisraeliska lobbygrupper, som sätter Israel före USA! Frigör dig från krig som inte är våra! Ägna tid åt den amerikanska befolkningen som i allt högre grad får bära bördan av vad Israel anser viktigt, alltmedan amerikaner blir fattigare och fattigare (nästan 50 miljoner lever i fattigdom); amerikaner som tvingas stå i matköer, amerikanska barn som saknar hem. Att i detta läge pumpa in miljarder i bistånd till ett Israel (som ju inte är särskilt fattigt) är en skandal! USA har allt att vinna på att frigöra sig från Israels agenda, som ju alltmer övertagits av högerextrema, ultraortodoxa krafter.)

  Israel måste förhandla. Israel måste kompromissa – det gör man inte med bomber. Israel vinner inte längre krig med bomber, men ett medeltida tänkande tycks inte greppa detta.

 • Patrik, Ängelholm

  Förhandla med terrorister? Det är ungefär lika dumt som ministern (och ledaren för det religiösa Shas-partiet) uttalande.

  Operationens slutmål, vilket är legitimt, är såvitt jag förstått att bomba bort terroristernas möjligheter att beskjuta Israel, och att sedan isolera bort möjligheterna att de kan återuppbygga möjligheterna att beskjuta civila mål i Israel på nytt.

 • Aston

  Nu har den fredsprisad EU och Obama möjlighet att bevisa att de är berättigade tii utmärkelsen!

  Värt att kolla videon!
  http://www.youtube.com/watch?v=rXq57XK2L0A&feature=player_embedded

 • Odedmeiri

  vad som sägs är inte viktig. Vad som sker just nu med continuerlig raket beskjutning av civila i Israel . Jag kom igår från Israel. Under två månader sköt Hamas på flera städer dag och natt. Folk kan inte sova eller arbeta. barna kan inte gå till skolan. Israel attacker just nu ordentlig. Men vad skulle göra om Helsingborg attackeras av terrorister från Danmark under två månader. Det är klart att med den militär som vi har idag är det svårt att agera. Vilken land i världen skulle acceptera attacker på civil befolkning av krafter utanför landet?

 • Odedmeiri

  vad skall du göra om din bror eller syster träffas av raketer från terrorister. Skulle du förhandla med de medan de skjuter på din mor och far?

 • Astom

  Idag likviderades familjen Ed-Dalu´s terrorister av den ärorika
  israeliska armen!
  …men de är bara palestinier!

 • Pingback: Vad är det nu? 29 dödade gazaner varav ca hälften terrorister. « The Golani Spy

 • Xbart

  Israel skapar terrorister med sin förda ”politik”. Man kan inte förnedra människor i årtionden, spärra in dem i koncentrationsområden och sedan bomba dem med världens mest moderna krigsmaskineri.
  Ta er tid att titta på följande dokumentär (gjord av den israelisk-judiske filmaren Yoav Shamir):
  http://topdocumentaryfilms.com/checkpoint/

  Sådan behandling får palestinier utstå varje dag. Så skapar man fiender, terrorister.

 • Pingback: Israeliska ledare talar om utplåning men människor över hela världen protesterar. « PEPPRAT RÖDGRÖNT

 • Pingback: Onda och goda | Från ett påhittat paradis

Huvudnyheter