Utanför kärleken

Dela denna artikel

DVD Publicerad 17 oktober 2008 kl. 09:56
  • David Dencik och Louise Hart i "Utanför kärleken".

Daniel Espinosa följer upp lovande debuten "Babylonsjukan" med ett invandrardrama från den danska förorten.

Det handlar om Schmuli (Dencik) som bor med sin femårige son Taylor (Ottensten) i föräldrahemmet sen hans fru dött i leukemi och han själv knäar mentalt under bördan. Hans judiska familj sluter sig mot samhället, en brorsa går med i extremistiska Jewish Defense League och slåss mot muslimerna i området.

Saker och ting ställs på sin spets när Schmuli förälskar sig i pakistanska Amina (Hart).

Ja, det är ett upplägg som hämtat från romantiserade ungdomsfilmer, väldigt svartvitt och explicit. I sämre regihänder hade mycket av stoffet faktiskt varit ganska outhärdligt pedagogiskt i sitt upplägg.

Men Espinosa tar sig an manuset, skrivet av Daniel Dencik, med lätt hand. Skildrar personerna hudlöst nära, med realistisk dialog och förlitar sig inte minst till David Denciks förmåga i huvudrollen, och han är inget mindre än briljant. Till skillnad från i Danmark är det sällsynt med så streetsmart skådespeleri i svensk film. Sen briljerar Espinosa själv på de ställen där han tillåter sig det, korsklippningen mellan en familjemedlems döda kropp och de båda älskande över religionsgränserna, är ett rörande manifest mot religiösa dogmer. Och så lyckas faktiskt "Utanför kärleken" till slut både visa upp klichéerna och krångla sig förbi dem, det är skicklig regi.

Johan Malmberg
042-489 92 31

Textförstoring

Utanför kärleken, betyg: 4

DIREKT PÅ DVD
DRAMA, 2007 Regi: Daniel Espinosa I rollistan: David Dencik, Louise Hart, Nicolas Bro, Jacob Ottensten Längd: 1 tim, 43 min (Warner)

Kommentarer

Film

Huvudnyheter