"LOL" - årets sommarplåga

Dela denna artikel

BIO Publicerad 15 juni 2012 kl. 04:00
  • Miley Cyrus och Demi Moore spelar mor och dotter i "Lol". Scanbox

  • Livet som tonåring är inte alltid så lätt. Helt övertygade om Lolas (Miley Cyrus) bekymmer blir dock varken publiken eller hennes mamma (Demi Moore). Scanbox

Mattias Dahlström om usla "LOL".

”LOL” är ett dramaturgiskt vakuum. Jag tror faktiskt inte att man kan beskriva den här ungdomsfilmen på något annat sätt. Det händer för all del en massa saker under de alldeles för långa 97 minuter som plågan pågår.

Tonåriga huvudpersonen Lola (en katastrofal Cyrus) gör slut med en kille och träffar snart en ny, men misstänker honom för otrohet så de blir inte riktigt ett par eller blir de kanske det ändå? Hennes mamma är frånskild, men träffar exmaken i smyg, samtidigt som hon också träffar en snygg polis. Det finns en historia där någonstans, även om ingen inbladad verkar ha förstått att de flesta historier har en början, mitt och slut och att dessa helst ska hänga ihop och drivas i någon slags riktning.

Jag vet inte vad som är värst: manuset eller regin. Men gemensamt för båda är att de klipper av skeenden just när de börjar bli intressanta och väljer de allra simplaste lösningarna i stället. Klyschorna haglar och personkemin i de relationer som finns i filmen (oavsett om det handlar om vänskap, släktskap eller kärlek) är obefintlig.

Kanske är det skillnad om man hör till målgruppen, som snart 36-årig man inser jag att jag förmodligen inte gör det, men jag vägrar tro att dagens kids accepterar ett så bristfälligt och hafsigt hantverk.

Ingenting i den här filmen sker ju av någon anledning (utom möjligtvis de väldigt uppenbara produktplaceringarna). Ingenting ges förklaringar eller motiveringar. Ingenting byggs upp för att man ska förstå varför karaktärerna agerar och reagerar som de gör, varför de blir arga, ledsna, kära, glada. I stället radas bara en massa scener upp på måfå. Någon enstaka är småkul, de allra flesta pinsamt dåligt skrivna och spelade (till och med veteraner som Demi Moore och Thomas Jane har svårt att få den i och för sig usla dialogen att kännas trovärdig).

Det är för filmer som ”LOL” som begreppet ”kalkon” skapades.

Mattias Dahlström

Textförstoring

LOL

Regi: Lisa Azuelos

I rollistan: Miley Cyrus, Demi Moore, Thomas Jane.

Längd: 1 tim, 37 min

Saga Höganäs

Läs mer

Kommentarer

Lastbil i olycka på E6 Ligger nu halvvägs ner i diket.
Rullstolsburen påkörd vid Väla Utryckning till Väla centrum.

Film

Huvudnyheter