Dagen då Ven blev med taxi

Dela denna artikel

VEN Publicerad 1 juni 2012 kl. 17:02
  • Kommunfullmäktiges ordförande höll ett kort tal – färjan fick ju inte uppehållas för länge – och klippte sedan det blågula bandet för Vens nya taxi. Kort därefter hördes någon ropa "kan borgmästaren flytta sin bil?", Söderberg hade nämligen ställt sin egen bil så att den hindrade en annan.HD/NST Fredrik Johansson

  • Per Nordkvist har fått gå flera kurser för att få tillstånd att köra taxi. Från fredagen har Ven numera en taxi som kan köra turister och fastboende.HD/NST Fredrik Johansson

  • Gunilla Nordkvist förevigade tillfället då henne make Per kom över med taxin till Ven.HD/NST Fredrik Johansson

  • Per och Gunilla Nordkvist lämnade flyttade för drygt fyra år sedan från Landskrona till Ven. Nu har de lämnat sina fasta tjänster och blivit egna företagare på ön. Han driver taxirörelse, hon driver kafé och butik i Bäckviken.HD/NST Fredrik Johansson

Tänk att en enda taxibil kan få så mycket uppmärksamhet. Men så har Ven varit utan sådan ett tag. På fredagen kunde nyblivna taxiföraren Per Nordkvist köra sin första kund på ön.

Vissa fortsätter arbeta år ut och år in för en och samma arbetsgivare. Andra tar steget, lämnar den trygga anställningen och gör något helt nytt.

Som Per och Gunilla Nordkvist.

– Jag arbetade som transportansvarig på ABB i Landskrona, satt mest vid datorn åtta timmar om dagen. Det är egentligen inte det jag tycker om att göra. Men för ett par år sedan kom jag på idén att sadla om, säger Per Nordkvist som fick sin första anställning 1972, som plåtslagarlärling på varvet.

Så för en tid sedan sade han upp sig för att satsa på en helt ny karriär, som taxiförare med eget företag. På Ven.

För Vens invånare och dess turister betyder det att ön åter för en egen taxi, åtminstone från april till september.

– På vinterhalvåret kommer jag att köra i Landskrona, säger Per Nordkvist.

På fredagsförmiddagen anlände taxin med färja. En hel delegation från Sverigetaxi, som Per Nordkvists taxi ingår i, fanns på plats för "inviga" taxin och kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg klippte det blågula bandet.

Även Per Nordkvists hustru Gunilla stod på ösidan och tog emot, tillsammans med kollegan och hjälpredan Lotta Eriksson. Båda fotograferade friskt evenemanget.

– Det är inte klokt, borgmästaren och allt, utbrister Lotta Eriksson medan hon håller upp kameran.

Även Gunilla Nordkvist lämnade en fast anställning i Landskrona för att bli egen företagare. Hon sade upp sig från Swebank förra året, öppnade en liten butik med "onödiga saker" och tog i år över arrendet av serveringen i Bäckviken. Dessutom arbetar hon som massör.

– Man måste ha flera ben att stå på. Men jag räknar med att det blir långa arbetsdagar och det blir ingen ledighet i sommar. Det får vi ha till vintern, säger hon.

Kändes det inte väldigt osäkert och nervöst att lämna en fast anställning?

– Jo, men det känns ändå väldigt bra.

Saknar du något?

– Nej. Eller jo, det ska vara månadslönen i så fall.

Gunilla och Per Nordkvist flyttade till Ven redan för fyra och ett halvt år sedan och bor i vackert gammalt hus i Bäckviken, med utsikt över hamnen, havet och Landskrona. Bara några meter från sina arbetsplatser.

– Vi har gjort en resa, både min hustru och jag, säger Per Nordkvist

Hur många körningar han kommer att få under sommarlovet är han ännu osäker på.

– När det inte är någon körning får jag väl hjälpa till i kaféet.

Mikael Brandt
0418-49 65 55

Textförstoring

Kommentarer

Landskrona

Huvudnyheter