Lappar så långt ögat kan nå

Dela denna artikel

LANDSKRONA Publicerad 16 juni 2012 kl. 18:18
  • Deras riksförbund heter "Lapptäcket" och den lokala föreningen i Landskrona kallar sig "Gåsakviltarna". På världsquiltdagen träffas föreningens ordförande Kerstin Olander och de andra medlemmarna i Slottsparken för att sy, byta mönster och visa upp sina arbeten.

  • Sonja Preijde syr gärna leksaker till barnbarnen. När kuben ändrar form ändras också mönstret.

De kallar sig Gåsakviltarna, nätverket som träffas några gånger om året och syr tillsammans. Det handlar om hantverkskonsten quilt, lappteknik, en tidskrävande typ av handarbete som fick ett uppsving i början av 1990-talet, och nu, när världsquiltdagen firas, lockar entusiaster från hela Nordvästskåne till Landskrona.

För Sonja Preijde började det med ett lapptäcke. Sedan följde filtar, grytlappar, tygdjur och barnleksaker. Ingen lapp var för liten för att fogas till en annan och bli dukar, täcken och väskor.

– Jag gick en kurs på Medborgarskolan här i Landskrona, det var så jag lärde mig, men jag har alltid gillat att sy och är väldigt pysslig, säger hon.

När Gåsakviltarna bildades i Landskrona i början av 1990-talet var Sonja Preijde en av de första medlemmarna. Föreningen är en del av nationella nätverket Lapptäcket och när quilt in public day, eller världsquiltdagen när Gåsakviltarnas ordförande Kerstin Olander översätter, firas i Slottsparken kommer medlemmar från hel nordvästra Skåne för att visa upp sina arbeten, men också för att lägga de sista stygnenvidå mönster som inte blivit färdiga. På tältväggarna hänger täcken i alla möjliga mönster, men det är långt ifrån alla tygbitar som blir traditionella filtar.

– Många tänker nog på den klassiska Blockhustekniken där sömmerskan börjar med en ruta i mitten och syr sedan runt den. Det är så många börjar, men när du har hållit på ett tag vill du utvecklas. Jag har bland annat sytt en sykorg till mig själv och leksaker till barnen, säger Sonja Preijde.

På föreningens träffar passar hon på att byta idéer med de andra medlemmarna, och precis som LAN-ande tonåringar har Gåsakviltarna arrangemang när de syr en hel natt. Tyvärr är det inte så många ungdomar som lär sig lapptekniken, berättar Kerstin Olander, och medelåldern på medlemmarna är hög.

– Det är många som är i 60-årsåldern och äldre och alla är kvinnor, men det kan vara på väg att ändras. När jag var på en mässa i Danmark för ett tag sedan blev jag så imponerad av ett täcke sytt med små, små tygbitar. Jag frågade vem som hade gjort och en man som stod bredvid mig svarade "att det är jag". Än har vi inga män i föreningen men det kommer kanske när fler får upp ögonen för quiltning.

Katarina Höije
042-489 92 49

Textförstoring

Världsquiltdagen

Quilt in public day ordnades första gången 2009 av EQA, som är en sammanslutning av quiltföreningar i sjutton europeiska länder. Med quilta menar föreningens medlemmar allt som har med lappteknik att göra, inte bara själva quiltningen. Dagen firas egentligen 18 juni, men eftersom det i år är en måndag, valde föreningen att fira den 16:e.

Kommentarer

Landskrona

Huvudnyheter