Politiker står bakom beslut om hemlös

Dela denna artikel

LANDSKRONA Publicerad 24 augusti 2012 kl. 21:25
  • Annika Sigurdson sover fortfarande i sin bil, som hon natten till torsdagen flyttade till en annan plats inom kommungränsen.HD/NST Fredrik Johansson

Individ- och familjenämndens ordförande har fullt förtroende för sina tjänstemän medan oppositionen vill att ordföranden tar dem i örat får hur de behandlat frågan om Annika Sigurdson, som fortfarande bor i sin bil.

Ärendet om Annika Sigurdson behandlades på nämndens senaste möte under torsdagen. Nämndens ordförande Jan Allan Beer (FP) ser dock inga skäl för att han som folkvald ska försöka ändra på tjänstemännens beslut, som han menar följer lagen.

– Jag tror till och med att man gjort mer än detta när man försökt hjälpa till, säger han.

Jan Allan Beer säger att Annika Sigurdson blivit erbjuden, men tackat nej, till både boende i en resurslägenhet samt ett akutboende. I den dokumentation kring ärendet som Landskrona Posten tagit del av nämns dock inte alls ordet resursboende. Det står däremot att utredaren 20 augusti informerat om akutbo "vilket Annika avböjer då hon inte vill dela rum med en missbrukande person", vilket tidningen tidigare berättat om.

Annika Sigurdson säger till tidningen att hon på telefon 18 augusti blivit erbjuden en delad jourlägenhet där hon skulle kunna bo med barnen. "Ut[redaren] informerar om jourlägenhet som delas med annan familj", står det i socialtjänstens aktanteckning för detta datum.

Men Annika Sigurdson säger att det vid nästa kontakt, 20 augusti, visade sig att barnen inte kunde bo där. Då tackade hon nej.

Nämndens andra vice ordförande Jonas Esbjörnsson (S) kan inte svara på om han anser att tjänstemännen följt lagen i detta fall men tycker att Jan Allan Beer borde ha agerat annorlunda.

– Som ordförande ska man ha pondus att säga ifrån att det inte är alright att det förekommer att man sover i sin bil i Landskrona, säger Jonas Esbjörnsson.

Han har tagit upp ärendet i individ- och familjenämndens arbetsutskott och säger att han kommer att "följa det noga".

En privatperson har anmält Landskrona kommun till Socialstyrelsen. Inom två veckor ska Socialstyrelsen besluta om de tänker gå vidare med ärendet eller inte, uppger sektionschef Joonas Terje.

Annika Sigurdson sover fortfarande i sin bil, som hon natten till torsdagen flyttade till en annan plats inom kommungränsen.

– Jag försöker flytta runt lite, jag vill inte vara på samma ställe hela tiden, säger hon.

Anders Högmark
040-280099

Textförstoring

Läs mer

Kommentarer

Trafikolycka på gamla E4 Bil voltade öster om Örkelljunga.

Landskrona

Huvudnyheter