Jordärtskocka - recept

Dela denna artikel

RECEPT Publicerad 23 oktober 2007 kl. 13:34
  • Jordärtskocka. Kalle Lind

  •  Jurek Holzer/SCANPIX

Ugnsbakade jordärtskockor med timjan och citron
4-6 portioner, 1 timme

Vidunderlig gratäng med massor av härliga smaker. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.1 kg jordärtskockor

3 dl crème fraiche 1 citron (saft + skal) 3 vitlöksklyftor 1 näve repad färsk timjan 2 dl färskriven parmesan flingsalt nymalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver riven muskotnöt cirka 2 dl brödsmulor olivolja

Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, riven vitlök och hälften av timjanbladen. Riv osten och blanda i nästan allt, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.

Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem sedan i stavar, skivor eller bitar, beroende på formen. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka fem minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt dem rinna av och lägg sedan upp dem i en ugnsfast form. Häll över crème fraiche-blandningen.

Smula sönder brödet och blanda med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut brödsmulorna över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader tills skockorna är mjuka och brödsmulorna vackert gyllenbruna.
Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit.


Jordärtskockssallad med senapsdressing
4 portioner, 1 timme

Jordärtskockor är förvånansvärt mumsiga råa. Rejält med både krisp och smak.

400 g jordärtskockor 1 äggula 1 schalottenlök 1 msk grovkorning senap 2 tsk dijonsenap 1 msk äppelcidervinäger 1/2 tsk cayennepeppar salt 5 msk valnöts- eller hasselnötsolja 1 tsk citronsaft 1 påse machésallad 50 g champinjoner 1 paket bacon (kan uteslutas)

Blanda äggula, finhackad schalottenlök, båda senapssorterna, vinäger, cayenne och lite salt i en liten skål. Vispa noga. Häll i oljan lite i taget under ständig omrörning.

Skala jordärtskockorna och skiva så tunt som möjligt, gärna med mandolin eller osthyvel. Lägg skivorna i en skål med vatten och citronsaft så länge så att de inte mörknar medan du skalar resten. Skiva champinjonerna tunt.

Låt jordärtskockorna rinna av ordentligt i ett durkslag. Häll sedan skivorna i en skål och blanda med dressingen och svampen. Låt stå i kylen i minst en halvtimme och samla smak. Servera på en bädd av machésallad. Toppa gärna med knaperstekt bacon.


Krämig jordärtskockssoppa med rökt skinka
4 portioner, 30 minuter

Jordärtskockssoppa är mat man blir snäll av. Milt och mjukt och lent för själ och gom.

750 g jordärtskockor 2 potatisar 1 citron 2 vitlöksklyftor smör olivolja 1 1/2 dl vitt vin 7 1/2 dl vatten 2 1/2 hönsbuljongtärningar eller 4 1/2 msk kycklingfond 3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde salt nymalen svartpeppar cirka 1 tsk citronsaft 2-3 skivor rökt skinka

Skala jordärtskockorna och potatisen. Lägg dem i vatten med lite citronsaft så de inte mörknar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs skockor, potatis och vitlök några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka ihop någon minut. Häll sedan på vatten och lägg i buljongtärningarna. Blanda väl och låt koka i cirka en kvart tills allt mjuknat.

Kör soppan med mixer. Rör i grädden och värm utan att det börjar koka. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
Toppa med strimlad skinka, lite rivet citronskal, svartpeppar och färsk timjan.

Att dricka till:
Sötman i jordärtskockorna kommer till sin rätt tillsammans med ett fatlagrat vitt vin med mycket smak.

Mer om Jordärtskockor på wikipedia.

Textförstoring

Kommentarer

Mat & Dryck

Bästa frukost-recepten

Mat-TV: Mitt i spenaten

Huvudnyheter