Snabba vägen till njutning

NÖJE Publicerad 6 oktober 2006 kl. 05:59
  •  BRITT-MARI OLSSON

Värmd deg, chica nudlar och sås med gelékonsistens. Fredag! går på guidad tur genom Helsingborgs centrums slit-och-släng-mat.

För att inte varanedlåtande har jag till min testrunda fått med mig två testpersoner som ska lära mig grejen med snabbmat. Två blonda högstadietjejer som vill att jag ska kalla dem Lily och Nounie i artikeln. Jag har valt ut dem för att guida mig genom stan eftersom de, varje gång jag tidigare träffat dem, suttit med något onyttigt i handen och sett blasé ut.

7Eleven
Järnvägsgatan
7eleven en lördagsnatt är alltid lika händelserikt som vilken nattklubb som helst. Vid disken köper folk varma kolhydrater och äter dem utanför dörren till Cascada och Robbie Williams på jättehög volym. Till efterrätt pommes frites från Kebabhouse Gatukök i huset bredvid. Kebabhouse och Södergatans Sibylla är exempel på grillkök som på helgnätter inte stänger före morgonen. Ungdomar som varit ute vill ju av någon anledning alltid ha köttslamsor i fluffigt bröd i handen när de somnar på nattbussen.
För att inte vara nedlåtande har jag till min testrunda fått med mig två testpersoner som ska lära mig grejen med snabbmat. Två blonda högstadietjejer som vill att jag ska kalla dem Lily och Nounie i artikeln. Jag har valt ut dem till att guida mig genom stan eftersom de varje gång jag tidigare träffat dem suttit med något onyttigt i handen och sett blasé ut.
När vi inspekterar 7elevens wok och pasta för 9.90 kronor hektot och olika former av vitt bröd med ost som värms i en ugn tycker de jag är korkad som ryggar tillbaka. "Att något ser äckligt ut är snarare ett bra tecken än ett dåligt" säger de. "Om snabbmat ser frisk ut blir den mer som en sämre version av restaurangmat. Bra snabbmat ska vara geggig på ytan men smaka väldigt mycket." Måndagen efter börjar min inlärningsprocess.

Chili Wok
Kullagatan
"Alla som sitter här på dagarna är kids. En del businesskvinnor kommer hit också men de tar alltid bara take-away till sitt jobb" förklarar Lily när vi går in i Chili Woks smala och fyllda lokal. Hon köper en box med ris, jordnötssås och tre smårätter (35 kr) och visar lyriskt upp varje flottig men glänsande bit. Av en liten box blir man extremt mätt. Alla andra wokställen i stan avfärdar Lily som restauranger. Kan man inte ta maten i handen och kasta i sig på väg till bussen så är det inte snabbmat hur bra det än smakar.

Sundstorgets Gatukök
Kungsgatan
En liten flicka med läxböcker sitter på bänken bredvid fritisen och grillbiträdet har lagt ifrån sig stekspaden för att hjälpa henne. Då och då får han avbryta när jurister på väg hem från jobbet stannar för att köpa med sig hamburgermenyer. På helgnätter är gatuköket ockuperat av festgäng eftersom det ligger mellan Dunkers Kulturhus och The Tivoli och har sena öppettider.
Jag köper fish'n'chips (38 kr) till Lily och Nounie vilket är friterad fisk, remouladsås och pommes frites. De sågar portionen rakt av. Bedömer fiskbitarna som bara friterad yta med nästan ingen fisk i och stripsen som blött mjuka av ånga. Sen äter de upp allting ändå.

Max
Södergatan
Hur gör man en snabbmatskedja så svensk som möjligt? Antagligen genom svala färger, luft, gratis DN till alla besökare och en cd på rotation med Kent, Håkan Hellström, Anna Book och Abba. Det är tydligt att Max ledord är "fräscht". Mina snabbmatstjejer Lily och Nounie gillar dock inte "fräscht". Vill man inte bli tjock är det idiotiskt att gå till ett snabbmatsställe från första början, resonerar de. Så hälsoaspekten är skitsamma. Deras ledord är snarare billigt, kryddigt och bra konsistens. Max smoothie (21 kr) på ananas och mango går därför bort för att den är för tjock, för dyr och ilar i tänderna. Pommes fritesen i mellanstorlek (16 kr) för att konsistensen på dem är för lös och glassen med chokladtopping(12 kr) för att chockladsåsen smakar kakao istället för choklad. Lily och Nounie sitter kvar i limestolarna och surar över lökringar (21 kr) och Maxburgare (36 kr). Jag gillar dock Max jättemycket. Av den direkta anledningen att ljussättningen är så fantastisk. De har ett sterilt ljus som på något mystiskt sätt ändå är smickrande. Flagnat smink ser plötsligt inte alls flagnat ut utan varenda kunds ansikte ser jämnt och harmoniskt ut över ett DN-ex.

Rak Thai
Södergatan
GA Torgets Rak Thai hette Peter Pan innan de flyttade in thaiboxar i sitt utbud. Vi struntar i thaiboxarna och beställer den mer snabbmatskorrekta rätten hälften pommes frites, hälften potatismos (30 kr) istället. Lily och Nounie dör av upphetsning när de smakat på maten. Vi sitter på plaststolar över en sån där matta de har på minigolfbanor och de slutar aldrig tjata om hur krämig potatismosen är (av smör) och hur krispiga pommes fritesen är (av olja). De packar ner resterna i Nounies skolväska när vi går.

CFC Fried Chicken
Furutorpsgatan
Efter att vi beställt ska jag hälla upp en kopp av kaffet som ingår och sträcker sökande ut handen efter tillbehör men tar direkt ner den igen när jag inte hittar några. Grillbiträdet har dock hunnit se. Jag säger att det inte var viktigt, att jag bara tänkte ta mjölk. Sekunden efter har han sprungit iväg till närmsta livs och snart står en liten mjölkkanna på vårt bord. Sen frågar han om vi vill ha bröd och kastar in deg i ugnen som han ger oss en minut senare. Vi sitter runt en tallrik friterad kyckling (55 kr) och meningen med snabbmat börjar sakta gå upp för mig. Lily och Nounie äter trygga och välgjorda kycklingbitar, jag äter salladen med kaffe till. Allt ser ut som i en KFC-reklam.

Pastamannen
Mariatorget
&
Pastastationen
Bussterminalen, Knutpunkten
Pastarätter, bakad deg med superfeta mjölkprodukter som sås, måste väl ändå vara en av de mer bespottade snabbmatsrätterna just nu? Eller? Jag köper Pastamannens Pasta Capriciosa (29 kr) och Pastastationens pasta med ädelostsås och skinka i den minsta storleken (25 kr) och sätter båda små foliebaljorna framför Lily på ett nersaltat bord i Knutpunktens bussterminal. Pastamannens portion är mer välgjord, smakerna går att urskilja var för sig, medan Pastastationens är som en geléklump, bedömer hon. Men. Det är samma sak här. Är det välgjord snabbmat man vill ha? "Jag gillar konsistensen på den här" säger Lily och går tillbaka till geléklumpen, "fettet smakar mindre fett när det är tillräckligt sammansmält med resten av ingredienser." När varje smak istället får vara en smak i sig själv blir också fettsmaken mer tydlig. Snabbmatens uppgift är ju att vara förrädisk.

L'Orient
Södergatan
Vi avslutar guidningen med att söndagshänga på ett kebabställe. L'Orient är en öppen orange lokal som luktar bränt. Vi köper en liten pommes frites (16 kr) tonfisksallad (55 kr) falafel (25 kr) men får två tallrikar pommes frites istället som inte går att returnera. Nounie vill inte äta upp falafeln som är för torr så vi sitter mest och passar salladsblad mellan oss och sittdansar till radio. På något sätt har jag väl lyckats lära mig att snabbmatsställen har en lite vidare innebörd än själva ätandet. Til slut slickar jag faktiskt upp resterna av Lily och Nounies kebabsås utan att bry mig om vad den innehåller.

Johanna Karlsson
7cares@gmail.com

Textförstoring

Dela

Kommentarer

Nöje

Nöje från Hallå!

Huvudnyheter