Klassiker i pocketformat

Dela denna artikel

Nöje Publicerad 1 september 2012 kl. 04:00

Opera i mindre skala gör succé i London. Med klassikern "Tosca" tar regissören Adam Spreadbury Maher konstformen till Skåne.

  • Malmö Opera, Musik i Syd och OperaUpClose arrangerar turnén med "Tosca" som går över hela Skåne höst, med stopp bland annat i Helsingborg, Höganäs, Landskrona, och Ängelholm.HD/NST Sonny Thoresen

  • Kosma Ranuer, som gestaltar Baron Scarpia, anländer till Malmö opera med turnéhusbilen som ska gå genom Skåne i höst.HD/NST Sonny Thoresen

  • Baron Scarpia (Kosma Ranuer) är den ondskefulle polischefen, som gör allt som står i hans makt för att få Floria Tosca.HD/NST Sonny Thoresen

  • Richard Laby spelar tre roller, alla olika röstlägen. Här är han den republikanske rebellen Angelotti.HD/NST Sonny Thoresen

  • Operan utspelar sig i 1800-talets Rom. Mannen bakom "Tosca" är den italienske kompositören Giacomo Puccini.HD/NST Sonny Thoresen

  • "Tosca" utgår från kärleken mellan Mario Cavaradossi (Joachim Bäckström) och Floria Tosca (Laina Quist).HD/NST Sonny Thoresen

  • Sedan 2009 har Adam Spreadbury Maher drivit OperaUpClose i London. "Det här tar oss närmare publiken", säger han.HD/NST Sonny Thoresen

Nämn Giacomo Puccinis "Tosca" och det vattnas i munnen på konässörerna. När operaklassikern nu ska turnera i Skåne spelas den i ett nytt format, på svenska kallat pocketopera.

Regissören heter Adam Spreadbury Maher, tenor från Australien som 2005 flyttade till London för att börja regissera. Fyra år senare startade han gruppen OperaUpClose.

– Vi började på väldigt små spelställen, vårt första hade 35 sittplatser. Nu spelar vi på ställen med upp till 700 platser, säger han.

I London är det vanligt att ha scener bakom pubar. Adam Spreadbury Maher berättar om sin egen, The King's head. Ungefär hälften av besökarna har aldrig sett opera förut, eller enbart opera i pocketformat.

– Det blir intressanta möten mellan vana operabesökare som får en ny sorts upplevelse och de som precis har tagit sig över barriären för att gå på opera.

Som innebär?

– Saker som priset, språket och vad du ska ha på dig. Det här fördummar inte opera, det är en annan form. Vi vill inte ersätta storskalig opera, men det tar oss närmare publiken, säger Adam Spreadbury Maher.

Han beskriver pocketopera som "nytt, sexigt och coolt".

– Publiken tillåts att se detaljerna, att se kemin mellan skådespelarna.

Den samlade presskåren får sig ett kemiskt smakprov av den högre skolan. Från några meters håll får vi bland annat se när titelrollen Floria Tosca tar ett rejält skamgrepp i skrevet på sin käresta, Mario Cavaradossi.

"Tosca" utspelar sig i 1800-talets Rom. Det är ett triangeldrama som bjuder på svartsjuka, tortyr, våldtäkt och ond, bråd död. Floriana Tosca spelas av Laine Quist.

– Jag försöker vara henne. Vi har jobbat mycket med bakgrundshistorik. Vem är hon, var kommer hon ifrån, var är hon nu?

Mycket av researchen grundar sig på en pjäs av fransmannen Victorien Sardou, som inspirerade Puccini att skriva "Tosca".

– Vi har verkligen fått dissekera pjäsen. Det har hjälpt oss att bygga karaktärerna som vi tar med oss in på scen, säger Laine Quist.

Hon gillar formatet, som faktiskt inte är helt nytt för henne.

– Jag provade på det förra året med en amatörgrupp, men det här är på en helt annan nivå. Det är också en mer avancerad opera rent vokalt för mig, säger Laine Quist.

Richard Laby har inte bara det nya formatet att tänka på. Han spelar de tre rollerna Spoletta, Sakristian och Angelotti. Alla sjungs i olika röstlägen.

– Basbaryton, baryton och tenor. Det är en utmaning, men min röst har ganska stort omfång och rollerna ligger inom min begränsning.

Han lyckas sammanfatta denna pocketopera, som spelas på fem gånger sex meter, ganska väl.

– Det blir mer intimt, man kommer närmre publiken. De får möjligheten att möta opera face to face.

Patrik Lundberg

Textförstoring

Operaklassiker

Vad: Tosca

Musik: Giacomo Puccini i arrangemang av Danyal Dhondy

Libretto: Luigi Illica & Giuseppe Giacosa

Svensk översättning: Carin Bartosch Edström

Scenografi och kostym: Nina Fransson

Bearbetning och regi: Adam Spreadbury Maher

Kapellmästare: Annika Bjelk-Wahlberg

I rollerna: Laine Quist, Joachim Bäckström, Kosma Ranuer, Richard Laby

Var och när:

Jarlkullescenen, Ängelholm, 11 september, klockan 19

Tivolihuset, Höganäs, 23 september, klockan 16

Landskrona teater, 10 november, klockan 19

Helsingborgs Stadsteater, 20 och 22 november klockan 19, 25 november klockan 16

Läs mer

Kommentarer

Nöje

Huvudnyheter