"Det går att göra något gott av gässen"

Dela denna artikel

Skåne Publicerad 14 augusti 2012 kl. 17:51

Några frågor till Bertil Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne, som på sin hemsida efterlyser vildgåsrecept från allmänheten.

Varför tar länsstyrelsen det här initiativet?

– Vi vill slå ett slag för att öka jakten på vildgäss något eftersom de har ökat i antal och utgör ett stort problem. Tidigare har skyddsjakt på vildgäss bara varit tillåten på hösten, men nu har regeringen beslutat att den ska utökas och gälla året om.

Och vad ska ni ha recepten till?

– Vi tror att om vi kan visa att det går att göra något gott av gässen så kanske fler blir lockade att jaga. Vi efterlyser recepten i samband med en Jakt- och fiskmässa som vi är delaktiga i att anordna, det blir som ett litet jippo.

Vem kan skjuta vildgäss?

– Alla som har en jakträtt, det vill säga äger mark. Och så måste man så klart ha jägarexamen.

Så om man tycker att det är för mycket gäss i parken i stan...

– ... så får man vända sig till skyddsjägarna i sin kommun.

På vilket sätt ställer vildgässen till problem?

– De betar av åkrarna under vintern, där bönderna har sått höstgrödor. Till en följd av mildrare vintrar stannar fler gäss kvar i stället för att flytta söderut, och eftersom det finns tillräckligt med mat så ökar de i antal.

Elin Andersson
042-489 91 09

Textförstoring

Kommentarer

Skåne

Huvudnyheter