Dags för årets gröna helg

HELSINGBORG Publicerad 23 augusti 2012 kl. 15:40 Uppdaterad 23 augusti 2012 kl. 18:33

Det är dags för en av sommarens stora köhelger utanför Sofiero. Den stora trädgårdsfesten bjuder i år på bland annat engelska och tyska idéträdgårdar, ekologisk mat, vackra växthus och kaninhoppning.

  • Lisen Hendeberg hjälper tysken Klaus Angenoort att bygga upp en idéträdgård i närheten av vinhuset. Det är andra gången han deltar på trädgårdsfesten. Ellen Ingolf från SLU bygger en annan idéträdgård i närheten av dammen.HD/NST Anders Malmberg

  • Mike Beeston bygger upp en kopia av ett av de 28 gröna rum som finns på Hidcot Manor två mil norr om London, där han jobbar som manager. Hidcots trädgård skapades av en parisfödd amerikan som köpte godset 1907 och bosatte sig där med sin mor. Godset drivs i dag av en stiftelse.HD/NST Anders Malmberg

  • Den stora trädgårdsfesten är ingenting som barn jublar över, men i år har Sofiero försökt att skapa lite fler barnvänliga programpunkter. På gräsmattan framför slottet blir det kaninhoppning och möjlighet att låna krocketspel.HD/NST Anders Malmberg

  • I Trädgårdstivolit hänger annorlunda amplar – afrikanska korgar. "Det är populärt att odla i allt möjligt, gamla bildäck, oljefat, och så vidare. Det är ett sätt att släppa lös sin skaparglädje", menar Kristina Darth från Mäster grön.HD/NST Anders Malmberg

  • Matkreatörerna och författarna Rune Kalf Hansen och Hannu Sarenström lagar mat av årets ekologiska skördar. Tid för samtal och smakportioner.HD/NST Anders Malmberg

  • Cecilia Wingård.HD/NST Anders Malmberg

Ett år går blixtsnabbt. Den 24-26 augusti är det åter tid för Den stora trädgårdsfesten på Sofiero.

– Vi har genom åren blivit mer och mer medvetna om att man måste ha någonting att berätta på en trädgårdsfest. I år vill vi förmedla att det krävs både kunskap, tid och omsorg för att vi ska få det vi vill ha i våra trädgårdar och på vårt matbord, säger Cecilia Wingård, projektledare på Sofiero.

Nytt för i år är något som döpts till "Trädgårdstivoli". En miljö med olika inspirationsrum har byggts upp mitt på gräsmattan framför slottet. Där får besökarna tips om vad som går att odla var, om hur man blandar linoljefärger och sköter bikupor, om hur det är att ha höns i stadsmiljö och så blir det en jordskola.

– Jord som jord, tycker nog de flesta. Och visst tillsätter man gödning och vattnar så växer gräsmattan. Problemet är att de flesta inte vet vad de ska tillföra för att få bra rotutveckling och årsskott. Med rätt jord får du rätt näring från början, säger Peter Hasselfors, från Hasselfors Garden i Örebro som anlitar 17 jordtillverkare från Umeå till Malmö.

Intresset för att odla ätbara saker i sin trädgård är en starkt växande trend.

– Problemet med dagens samhälle är att allt redan finns färdigt. Vi måste därför återerövra den kunskap som en gång var allmän, säger kocken och författaren Rune Kalf-Hansen som har ett stånd där han serverar hälsosam mat.

Han samarbetar mycket med trädgårdsmänniskor och tycker det är väldigt roligt:

– De har ett sådant annorlunda temperament. Allt ska putsas och det går så långsamt, medan vi kockar vill att allt ska gå snabbt.

I dammen flyter en installation från Landskrona trädgårdsgille, på gräsmattan visas vackra växthus och specialistplatskolor bjuder på sin kunskap vid entrén. Årets värd är miljöprofilen Niklas Wennerberg.

Christer Åkerlundh

Textförstoring

Dela

Kommentarer

Spårunderhåll ger inställda tåg i påsk Här är sträckorna som berörs.

Skåne

Huvudnyheter

STÄNG X