Klippanbo snabbast över Sundet

Dela denna artikel

Helsingborg Publicerad 1 september 2012 kl. 11:02 Uppdaterad 1 september 2012 kl. 15:51

Petri Immonen från Klippan var snabbast över Sundet. Han vann årets upplaga av Öresundssimningen som avgjordes på lördagen i perfekt väder.

  • Segergesten! Petri Immonen blev den här gången snabbast över Sundet.HD/NST Sven-Erik Svensson

  • Petri Immonen simmade över Sundet på en timme och sju minuter. "En tid jag får vara nöjd med", säger han.HD/NST Sven-Erik Svensson

  • Petri Immonen från klippan har jublande glad nått stranden och målet vid Kallis i Helsingborg.HD/NST Sven-Erik Svensson

  • Ariane Laplante Lévesque, bosatt i Köpenhamn, blev första tjej i mål.HD/NST Sven-Erik Svensson

  • Sundssimmarna hade följebåtar med funktionärer som ansvarade för säkerheten.HD/NST Sven-Erik Svensson

– Gammal är äldst och jag vann på rutin och bättre sikte. Jag simmade rakt mot målet medan andra tappade tid när de försvann med strömmen söderut.

Petri Immonen, 51 år från Klippan, skrattar gott och skämtsamt åt sina medtävlare. Han vann klart årets upplaga av Öresundssimningen, som avgjordes på lördagen med start vid Kronborg i Helsingör och mål vid Kallis i Helsingborg.

Han avverkade den drygt fyra kilometer långa sundssimningen på en timme och sju minuter.

– Det var i stort en timme snabbare än i fjol. Fast då hamnade jag på grund av strömmar vid Sofiero. Nu kom jag rakt, säger han.

Tvåa i lördagens simning blev Ludvig Nilryd, 31, från Ystad som var tre minuter efter segraren i mål.

– På slutet siktade jag på fel landmärke och kom för långt söderut innan jag kunde vända upp mot målet igen. Där förlorade jag värdefulla minuter, säger han.

Petri Immonen och Ludvig Nilryd hoppade tillsammans med ytterligare elva simmare i Sundet vid Kronborg strax efter halv nio på lördagsmorgonen.

– De yttre betingelserna var perfekta med svaga strömmar och vindar samt låga vågor mot målet i Helsingborg. Dessutom var det varmt i vattnet, säger Petri Immonen.

Första halvan i Sundet avverkades i bra tempo där simmarna till största delen höll samman i en eller några grupper.

– Vi fick ta hänsyn till ett par stora fartyg som passerade men det var inget som direkt störde simningen, säger Ludvig Nilryd.

Under andra delen ökade tempot i takt med att simmarna såg hur det hägrande målet närmade sig, simtag för simtag.

– Det gällde att hitta riktmärken så simningen blev så rak som möjligt. Det är annars lätt att drivas med i vågorna och strömmarna även om de är svaga, säger Petri Immonen som satsade på ett riktmärke på Kallis tak.

Ludvig Nilryd valde ett annat tak.

Ett som låg nere i hamnen i Helsingborg. Han började driva mot söder.

– Jag upptäckte mitt dilemma och kom till slut rätt. Men då hade redan en segrare korats. Nu är jag revanschsugen, säger Ludvig Nilryd som tog andraplatsen tre minuter före trean Mattias Nilsson.

Två tjejer kom till start och snabbast av tjejerna var Ariane Laplante Lévesque, bosatt i Köpenhamn.

– Jag har tidigare deltagit i Vansbrosimningen och tyckte det här var en kul grej. Får jag tillfälle kommer jag tillbaka till Öresundssimningen ett annat år, säger hon.

För ett nytt tävlingsår blir det. Det har arrangören Manne Lorentzon redan bestämt.

– Det här var andra gången som jag arrangerade den här traditionella simtävlingen med anor från 1800-talet. Nästa år ska jag slimma organisationen och marknadsföra Sundssimningen bättre. Kanske med hjälp av lokala triathlon klubbar, säger Manne Lorentzon.

Tommy Bergström

Textförstoring

Kommentarer

Skåne

Huvudnyheter