Lindholm prisades efter chockförlusten

Dela denna artikel

ishockey Publicerad 23 april 2012 kl. 04:00
  • Hampus Lindholm gjorde ett starkt J18-VM och utsågs till en av Tre Kronors tre mest värdefulla spelare, men i finalen blev det förlust mot USA med hela 7–0.HD/NST Johan Persson

  • Hampus Lindholm Britt-Mari Olsson

Sverige skulle skriva historia, men åkte på en chockförlust i stället. "Vi kollapsade", säger Röglebacken Hampus Lindholm.

Fem raka segrar tog Sverige till VM-final och under söndagen skulle nationens första J18-guld genom tiderna bärgas – var det tänkt. Men efter brakförlusten i finalen i tjeckiska Brno var det deppigt hos Rögles Jonstorpsfostrade duo Tobias Törnkvist och Hampus Lindholm.

– 0–7... det är ju oacceptabelt. I en final måste alla göra personbästa och det var det ingen som gjorde, säger Törnkvist.

Var ni överladdade?

– Det är mycket möjligt. Vi var i alla fall inte underladdade, det kan jag lova.

Efter finalen röstade alla tränare fram de tre mest värdefulla spelarna hos varje nation. Hampus Lindholm fick en av de tre svenska utmärkelserna.

– Jag är nöjd med turneringen, det har gått bra. Finalen får man ta som en erfarenhet, säger Lindholm.

Hur kunde ni förlora med 7–0?

– Jag vet inte hur många mål vi bjöd på, USA fick målchanserna serverade. Det kändes som att vi började bra, men efterhand bara kollapsade vi.

Det stod 0–1 efter första perioden. Svenskarna radade upp avgörande misstag i andra perioden och efter 0–3 bytte Tre Kronor målvakt (Oscar Dansk ut, Marcus Högberg in), men en ny bjudning senare stod det 0–4 och då var matchen definitivt avgjord. Så i stället för segerfest blev det en betydligt lugnare middag med tränarstaben, där förre Röglespelaren Anders "Lillis" Johansson ingår.

– Det var sista matchen med det här landslaget, så vi har avtackat tränarna, ätit mat och försökt samla oss. Men det är svårt. Vi drömde om ett perfekt slut på säsongen och så blev det precis tvärtom, säger Tobias Törnkvist.

Under måndagen reser laget hem till Sverige. Säsongen är slut, men Tobias Törnkvist har inte mycket till semester framför sig.

– Juniorerna har förmodligen redan kört igång med försäsongsträningen. Jag har inte pratat med Rögle, men jag tror att jag får en veckas vila.

Räcker det?

– Ja ja, absolut. Jag ska göra allt för att ta en plats i A-laget nästa säsong och då finns det ingen tid till vila.

Daniel Rooth
042-489 93 96

Textförstoring

VM-final, J18

Sverige–USA 0–7

Läs mer

Kommentarer

Sport

Huvudnyheter