Inget slut på gaskonflikten

Dela denna artikel

Moskva Publicerad 14 januari 2009 kl. 12:15 Uppdaterad 14 januari 2009 kl. 12:48
  •  Arkivfoto: SCANPIX

  • EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppmanar drabbade europeiska energiföretag att vända sig till domstol. Arkivfoto: Leif R Jansson/SCANPIX

Gasen lyser fortfarande med sin frånvaro i ledningarna i Ukraina. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppmanar drabbade europeiska företag att vända sig till domstol.

Gasen lyser fortfarande med sin frånvaro i ledningarna i Ukraina. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppmanar drabbade europeiska företag att vända sig till domstol.

Ordkriget mellan Ryssland och Ukraina fortsatte på onsdagen i samma stil som tidigare. Ryska gasjätten Gazprom anklagar Ukraina för att vägra släppa igenom gasen till flera europeiska länder, samtidigt som Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz hävdar att Ryssland gör genomförseln "omöjlig" på grund av de transportvägar genom ledningarna man beslutat om.

Bulgariens och Slovakiens premiärministrar reser i dag till Moskva för samtal med Vladimir Putin. Båda länderna har drabbats hårt av konflikten.

Tidigare under onsdagen träffade Slovakiens Robert Fico Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko i Kiev.

— Om gas levereras i dag, kommer den att transporteras vidare omedelbart, ska hon ha sagt då.

José Manuel Barroso sade i EU-parlamentet att situationen är "oacceptabel och otrolig", eftersom det finns en överenskommelse som inte hålls och det drabbar europeiska medborgare.

— Om överenskommelsen inte hålls betyder det att Ryssland och Ukraina inte längre kan betraktas som pålitliga partner för EU när det gäller gasleveranser, sade han.

Han uppmanade europeiska företag att vända sig till domstol om gasen inte börjar flöda igen.

Ungerska Emfesz, landets näst största gasimportör, vände sig redan i måndags till EU-kommissionen med ett klagomål. Emfesz anklagar Naftogaz för att behandla gasen som om det var bolaget egen egendom.

Textförstoring

Läs mer

Kommentarer

Lastbil i olycka på E6 Ligger nu halvvägs ner i diket.
Rullstolsburen påkörd vid Väla Utryckning till Väla centrum.

Utrikes

Huvudnyheter