Stormen dränkte Haiti

Dela denna artikel

Port-au-Prince Publicerad 24 augusti 2012 kl. 10:29 Uppdaterad 26 augusti 2012 kl. 13:09
  • SCANPIX Pat Carter

Efter att ha svept in över Haiti och slagit sönder tältläger som hyser hundratusentals överlevande från jordbävningen rörde sig stormen Isaac mot Kuba.

Isaac var nära orkanstyrka när den tidigt på lördagen nådde Haitis stränder. Delar av huvudstaden Port-au-Prince svämmade över och en tioårig flicka blev det första av fyra kända dödsfall när vattenmassorna raserade delar av de tältläger där över 400 000 människor fortfarande lever två år efter jordbävningen.

— Vi har aldrig sett något liknande, alla flydde till kyrkan, men jag ville inte lämna mitt hem, berättade Edeline Trevil.

Kyrkor och skolor hade slagit upp sina dörrar för nödställda, men de flesta i det redan hårt sargade landet hade inga möjligheter att förbereda sig för ovädret. Stormen slog hårt mot Haitis södra kust och förvandlade mycket av landets mark till lera.

Men när den på lördagskvällen började röra sig vidare var skadorna ändå mindre än förväntat, berättade George Ngwa, Haitis talesperson för FN:s humanitära samordningsorganet Ocha.

— Vi har inte fått några riktigt allvarliga rapporter om jordskred och översvämningar hittills, sade han.

Många hjälporganisationer befarar dock att de riktigt ödesdigra konsekvenserna kan komma senare i form av vattenburna sjukdomar. Haiti, ett land där över hälften av befolkningen saknar rent dricksvatten, har drabbats hårt av kolera tidigare och regnet beräknas fortsätta att vräka ned de närmaste dagarna. FN uppgav att räddningsteam var redo att dela ut mat till 300 000 människor. I grannlandet Dominikanska republiken isolerades flera städer av vattenmassorna.

På lördagskvällen inledde stormen sin attack mot Kuba där regeringen evakuerat tusentals människor och utfärdat varningar i stora delar av landet.

TT

Textförstoring

Läs mer

Utrikes

Huvudnyheter